Παρασκευή 14.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο Σάνσες δεν έγινε… Βενιζέλος – Οι Ισπανοί έμαθαν από τους Ελληνες

23.12.2015

Του Χρήστου Κοντού

Το Ελληνικό πολιτικό σκηνικό και οι εξελίξεις των κομμάτων στα χρόνια της κρίσης, αποτέλεσαν τελικά ένα ισχυρό μάθημα… όχι για τους Ελληνες πολιτικούς, αλλά για τους Ισπανούς. Μετά την κωλοτούμπα Τσίπρα και την οικτρή αποτυχία του στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, όπου σύρθηκε (;) σε ένα νέο και σκληρότερο μνημόνιο, υπήρξε η ξαφνική στροφή των podemos και η αποστασιοποίηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είδαν, τα ποσοστά τους να κατρακυλούν και από πρώτο κόμμα που τους έδιναν κάποια στιγμή οι δημοσκοπήσεις να καταλήγουν τελικά στις εκλογές τρίτοι.

Αυτός όμως που φαίνεται να διάβασε καλά το Ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσες διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (PP), απορρίπτοντας το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της χώρας.
Μια τέτοια συμμαχία θα επέτρεπε το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ισπανία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
«Λέμε ‘όχι’ στον Ραχόι και τις πολιτικές του» δήλωσε ο Σάντσες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
«Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση, μία κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και με τη δυνατότητα για διάλογο» προσέθεσε. Το αντίθετο από αυτό που έκανε δηλαδή ο Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι απλά κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ αλλά του έβαλε την ταφόπλακα.

[fbcomments]