Πέμπτη 28.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ε.Ε.: Το μαρτύριο της σταγόνας και όποιος αντέξει

10.03.2015

Με τους δανειστές να κλιμακώνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, να μην ανοίγουν ακόμη την «κάνουλα» των χρημάτων αλλά και να ανακοινώνεται διά στόματος Ντάισελμπλουμ ακόμη και επιστροφή τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν ακόμη μία… σταγόνα στο ομώνυμο «μαρτύριο» για την Ελλάδα. Το επεισόδιο στο Eurogroup το επιβεβαιώνουν και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι, μάλιστα, παραδέχονται πως «υπήρξε επίθεση από τον Σόιμπλε και άλλους “ομοϊδεάτες” υπουργούς Οικονομικών, που ρωτούσαν για ποιο λόγο έφερε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο το εκλαμβάνουν ως “μονομερή ενέργεια”».

Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν η εξής: «Αποτελούσε υποχρέωση της κυβέρνησης να το καταθέσει. Η χώρα έχει πληγεί από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσα χρόνια».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τα νομοσχέδια που κατατίθενται». Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέτεινε: «Θα ενημερώνουμε για νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Δεν θα πράττουμε όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία».

Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε με έμφαση: «Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να μην υπαναχωρήσει από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Από τη μεριά του, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι πρέπει να ενημερώνονται οι θεσμοί, ωστόσο φρόντισε να «σηκώσει το γάντι» που του πέταξαν νωρίτερα οι πιστωτές: «Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες αν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητεί άδεια για να κάνει το παραμικρό. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για τη Δημοκρατία αλλά ούτε για την Ευρώπη».

Θετικό το πρόσημο

Παρά ταύτα, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξαν ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup ήταν θετικό. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού:

  1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
  2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές -σε πολιτικό επίπεδο- από το Eurogroup.
  3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
  4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
  5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι είχε διμερείς συναντήσεις με τους Μοσκοβισί, Ντράγκι, Τόμσεν, Σόιμπλε και Ρέκλινγκ, τις οποίες χαρακτήρισε εμπιστευτικές, γι’ αυτό και δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εν λόγω επαφών.

Κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα

Ωστόσο, επί του πρακτέου, χειροπιαστό αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Έτσι, τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μεταξύ των κλιμακίων του Υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών.

Ανεξαρτήτως, όμως, της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας, ο κίνδυνος ρευστότητας παραμένει έντονος, ενώ ήδη τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία επιδεινώνονται καθημερινά.

Το πρώτο κρίσιμο «crash test» για την ελληνική οικονομία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters, το ποσό αυτό θα καταβληθεί κανονικά, ωστόσο ερώτημα παραμένει εάν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αρκετά για να καλυφθούν οι συνολικές υποχρεώσεις του Δημοσίου για τον μήνα Μάρτιο.

Και αυτό επειδή η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει οφειλές στο ΔΝΤ:

– ύψους 560.017,648 ευρώ (16 Μαρτίου) και

– ύψους 336.010,589 ευρώ (20 Μαρτίου).

Σε αυτά τα ποσά προστίθεται, επίσης, χρέος 336,1 εκατ. ευρώ (πάλι προς το ΔΝΤ), ενώ μέσα στον Μάρτιο υπάρχει οφειλή 1,6 δις για έντοκα γραμμάτια.

Επιπτώσεις στην πραγματική αγορά

Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές. Ο εμπορικός κόσμος κάνει λόγο για αδιέξοδο, μετά την απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να διακόψουν πάλι την πίστωση προς τις ελληνικές εταιρείες και να επιστρέψουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ) και του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για τέσσερις μήνες, θα υπάρξουν αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά είναι ορατός.

Παράλληλα, οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς η μόνη πηγή ρευστότητας είναι μέσω του «ακριβού» μηχανισμού παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) που κοστίζει έως και 30 φορές παραπάνω, δεδομένου ότι οι τράπεζες δανείζονται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επόμενη ημέρα

Τι ακολουθεί; Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ενώ θα πρέπει τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επισκεφθούν την Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

«Τέλος τα λόγια. Περιμένουμε έργο», το μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την ΑθήναΤα μηνύματα των πιστωτών ήταν σαφή και τα περιέγραψε με ανάγλυφο τρόπο ο πρόεδρος του Eurogroup: «Πέρασαν δύο εβδομάδες συζητώντας ποιος θα συναντήσει ποιον, πού, σε ποιο σχήμα και με ποια ημερήσια διάταξη. Αρκετά μιλήσαμε. Ξεκινάμε την Τετάρτη. Θα υπάρξουν άνθρωποι από τους θεσμούς στην Αθήνα. Πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία και διαρκής ροή πληροφοριών των όσων συζητούνται στις Βρυξέλλες και των όσων οι συνεργάτες μας στην Αθήνα κάνουν. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο».

Αυστηρό μήνυμα απέστειλε και ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου. «Θέλουμε να δούμε απτές και αποτελεσματικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Όσον αφορά στο εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της, το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το χρηματοδοτικό κενό για τον Μάρτιο τοποθετείται από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

Οι προκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με τα τεκταινόμενα στη συνεδρίαση του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε επιπλέον αντιμέτωπη με δύο «προκλήσεις»:

  1. Άκουσε τόσο τον Σόιμπλε όσο και τον Ισπανό Λουίς ντε Γκίντος να επαναφέρουν τον όρο «τρόικα», γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα.

Ο Γ. Βαρουφάκης επέμεινε πως η τρόικα έχει τελειώσει. «Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους θεσμούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Η Ελλάδα είναι φιλόξενη χώρα. Θα καλωσορίσουμε όλα τα μέλη των θεσμών για να κάνουν ό,τι δουλειά πρέπει. Ωστόσο, το να έρχονται οι τρεις θεσμοί και να επιδίδονται σε παιχνίδι δύναμης αποτελεί πολιτική του παρελθόντος. Αυτή η τρόικα έχει τελειώσει. Ψάχνουμε τρόπους συνεργασίας που δεν θα εξευτελίζει τους Έλληνες, προκειμένου να αλλάξουμε την Ελλάδα με χρήσιμο και επικερδή τρόπο για τον μέσο Ευρωπαίο» τόνισε.

  1. Στο Μαξίμου έπαθαν… αποπληξία όταν άκουσαν τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν να δηλώνει ότι «η Ελλάδα έχει αποφασίσει πως η ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις θα βρίσκεται στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Άρα έχει γίνει σημαντική τεχνική πρόοδος». Στην ουσία έθετε θέμα αντικατάστασης του Γ. Βαρουφάκη από τον Γιάννη Δραγασάκη.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διέψευσαν κατηγορηματικά πως επίκειται «αλλαγή φρουράς» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το ίδιο έπραξε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, διαψεύδοντας τα περί αντικατάστασής του στις διαπραγματεύσεις από τον Γιάννη Δραγασάκη, κάνοντας, μάλιστα, μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. «Πρόκειται για ένα ακόμη προϊόν κακής δημοσιογραφίας» υποστήριξε, παίρνοντας, παράλληλα, πίσω και τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος που έκανε στην «Corriere della Sera»…

Πηγή: zougla.gr

[fbcomments]