Τρίτη 26.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά χάνεται η μπάλλα

24.01.2015

Σταθερό προβάδισμα -και με αέρα αυτοδυναμίας- έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που καταγράφηκαν μέχρι και χθες, όμως από εκεί και πέρα… χάνεται η μπάλα. Η μεγάλη μάχη γίνεται στα κόμματα που βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους και κινούνται λίγο πάνω ή κάτω του 3%, ενώ μεγάλες είναι οι αποκλείσεις που παρατηρούνται και στο πιο κόμμα θα κατέχει την Τρίτη θέση. Το «Ποτάμι» όλη την εβδομάδα που φαίνεται οι δημοσκοπικές εταιρείες να έκαναν επιτέλους για πρώτη φορά σχετικά… καλά τη δουλειά τους, ξεφούσκωσε αρκετά, ενώ ασανσέρ είναι και τα ποσοστά της «Χ.Α.». Για όλους όσους ασχολούνται πολλά χρόνια με τις εκλογές, αυτές της αυριανής Κυριακής, είναι η πιο δύσκολες αφού υπάρχουν τεράστιες μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων που θα κρίνουν τον καταλληλότερο πάνω από την κάλπη, παραμένει μεγάλο.

 

Οι δέκα δημοσκοπήσεις

 

Metron Analysis

Στις 4,4 μονάδες η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ (29,6%) με τη Ν.Δ. (25,2%) στην πρόθεση ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis («Παραπολιτικά»).

Ακολουθούν: Το Ποτάμι (5,9%), η Χρυσή Αυγή (4,4%), το ΚΚΕ (4%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,5%), το ΠΑΣΟΚ (3,3%) και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (1,4%).

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 5,3 μονάδες συγκεντρώνοντας 36%, ενώ η Ν.Δ. 30,7%.

Τρίτο κόμμα Το Ποτάμι με 7,2% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,6% και ο ΛΑΟΣ με 1,2%.

Rass

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,8 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ. δείχνει η δημοσκόπηση της Rass («Επένδυση»).

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ: 31,3%, Ν.Δ.: 26,5%, Το Ποτάμι: 6,4%, το ΚΚΕ: 5,4%, η Χρυσή Αυγή: 5,1%, το ΠΑΣΟΚ: 4,3%, οι ΑΝ.ΕΛΛ.: 3,8% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: 2,5%.

Marc

Ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση της Marc (Alpha) καθώς προηγείται με 6,2% καταγράφοντας ποσοστό 32,2% έναντι 26% της Ν.Δ.

Ακολουθούν Το Ποτάμι (6,3 %), η Χρυσή Αυγή (6,1 %), το ΚΚΕ (4,4%), το ΠΑΣΟΚ (4%), και οι ΑΝ.ΕΛΛ. (3,1%).

Pulse

Προβάδισμα της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse (Action 24).

Στην τρίτη θέση έρχεται το Ποτάμι και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Palmos Analysis

Διευρύνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ .στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τη μέτρηση της Palmos Analysis (Tvxs).

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή τους αναποφάσιστους. που αποτελούν το 15% όσων ερωτήθηκαν) η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων παραμένει στις 10 μονάδες(36% έναντι 26%), ποσοστό που με τα σημερινά δεδομένα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 149 έδρες στην Βουλή.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής Ποτάμι-Χρυσή Αυγή διεκδικούν την τρίτη θέση, ενώ περνούν το φράγμα του 3% οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Alco

Σε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της ΝΕΡΙΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 32,9%, έναντι 26,3% της Νέας Δημοκρατίας (διαφορά 6,6%).

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το ΚΚΕ με 3,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,6% και οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ με 1%.

GPO

Σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 6,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Ν.Δ., σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία GPO (MEGA).

Ειδικότερα, στο ερώτημα «αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;», το 33,4% των ερωτηθέντων απάντησε ΣΥΡΙΖΑ και το 26,7% Ν.Δ.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ και «Το Ποτάμι» με (από) 5%, το ΚΚΕ με 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,9%. Το ΛΑ.Ο.Σ συγκεντρώνει 1,4%. «’Αλλο Κόμμα» 2,4%. Λευκό/’Ακυρο 0,4%. Αδιευκρίνιστη η ψήφος του 9,3% των ερωτηθέντων.