Παρασκευή 05.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πόρτα στην τρόικα από Τσίπρα και Βαρουφάκη

30.01.2015

Αθήνα

Την πεποίθηση ότι η παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ευχαριστώντας τον επικεφαλής του Eurogroup για την παρουσία του στην Αθήνα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου που επικαλείται ο Σκάι, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε στον κ. Ντάισλμπλου ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα».

«Δεν έχω την ίδια άποψη» απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Δείτε τους αριθμούς των ανέργων, των φτωχών και του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θα ζητήσετε παράταση;» ρώτησε ο Ντάισελμπλουμ.

«Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της νέας κυβέρνησης να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και επανέλαβε πως η βούληση της αφορά την παρουσίαση ενός σχεδίου «αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών»

Βαρουφάκης

Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται, τουλάχιστον ως πρώτη πράξη, να ζητήσει παράταση του προγράμματος που απορρίπτει, ούτε να συνεχίσει τη συνεργασία με την τρόικα, «μια σαθρά δομημένη Επιτροπή, εντεταλμένη για τον έλεγχο του προγράμματος που απορρίπτουμε» είναι οι ειδήσεις που προέκυψαν από τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ.Ντάισελεμπλουμ, το ύφος του οποίου πρόδιδε προβληματισμό -αν όχι εκνευρισμό.

Γεγονός που επίσης σχολιάστηκε ως ενδεικτικό του κλίματος είναι και η μη παρουσία του προέδρου του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στη συνέντευξη Τύπου, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση.

Επισήμως πάντως ο Γ.Ντάισλμπλουμ μίλησε για εποικοδομητικές συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε ωστόσο να συνδέσει την όποια ευρωπαϊκή στήριξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και να τονίσει ότι «μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου». Απέφυγε δε οποιαδήποτε δέσμευση για παράταση του προγράμματος ή λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας για όλα αυτά στο άμεσο μέλλον και πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση που «πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της».