Δευτέρα 13.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σήμερα η ορκωμοσία Τσίπρα ως πρωθυπουργός της Ελλάδας

26.01.2015

Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα,  δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι η χώρα έχει κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερωτήσεις για τα χαρτοφυλάκια που θα λάβουν οι ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σις 3.30 το μεσημέρι ο Αλ.Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει από τον Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Παράλληλα, αναμένεται συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ υπάρχει και αίτημα για συνάντηση με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός εντός της ημέρας, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας θα ορκιστεί το απόγευμα της Τρίτης ή το αργότερο την Τετάρτη.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος θα συμμετέχει στην κυβέρνηση από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Σημειωτέον ότι στις φήμες πως αναζητεί ο κ. Τσίπρας κυβερνητική συνεργασία με το Ποτάμι υπήρξε διπλή αντίδραση: Από τον κ. Καμμένο που διαμήνυσε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση με τον κ. Θεοδωράκη, αλλά και από τον επικεφαλής του Ποταμιού, που ξεκαθάρισε το αντίστοιχο, ότι δεν έχει διάθεση συνεργασίας με του ΑΝΕΛ!

Ποιοι παίρνουν υπουργείο – Δραγασάκης, Σταθάκης, Δρίτσας, Στρατούλης, Τσουκαλάς, Παππάς σε κεντρικούς ρόλους

Πριν καλά καλά ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άρχισαν να κυκλοφορούν ονόματα στελεχών που προορίζονται για τα υπουργεία. Πρέπει όμως πριν αρχίσει να διαμορφώνεται το παζλ να ξεκαθαρίσει εάν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου θα έχουν παρουσία στο νέο σχήμα, αναλαμβάνοντας δηλαδή συγκεκριμένες θέσεις και υπουργεία. Αναλόγως της διαβούλευσης αυτής θα καθοριστούν πολλά πράγματα, αν και σε βασικά ζητήματα οι διεργασίες είναι προχωρημένες.

Όπως για παράδειγμα, η συγκρότηση του οικονομικού επιτελείου. Κεντρικό ρόλο και ουσιαστικά ο υπεύθυνος του επιτελείου θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά μένει να διευκρινιστεί εάν θα είναι υπουργός Οικονομικών ή αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα το συντονισμό των οικονομικών υπουργείων και φυσικά υπεύθυνος για όλη τη στρατηγική.

Στο οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιηθεί ο Γιώργος Σταθάκης, με ορισμένες πληροφορίες να τον φέρνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και άλλες στο Οικονομικών, ανάλογα με το ρόλο του κ. Δραγασάκη. Ρόλο θα έχει και ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά ακόμη οι πληροφορίες είναι ασαφείς εάν θα πρόκειται για υπουργικό χαρτοφυλάκιο ή για ευθύνη σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σημαντική ευθύνη στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανατεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ προς το παρόν δεν προκύπτει ρόλος για τον Κώστα Λαπαβίτσα, εκτός κι αν αξιοποιηθεί στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Απομένει επίσης να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο ρόλος της Λούκας Κατσέλη, η οποία θα είναι παρούσα στο οικονομικό απαράτ της νέας κυβέρνησης, είτε στο ΤΧΣ, είτε σε κάποια τράπεζα,  μηδέ της ΤτΕ εξαιρουμένης, είτε οπουδήποτε αλλού κριθεί χρήσιμη.

Υπουργός Επικρατείας και ουσιαστικά την ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πιθανότατα εκπρόσωπος τύπου.

Στο υπουργείο Άμυνας θα τοποθετηθεί εκτός απροόπτου ο Θοδωρής Δρίτσας, (με αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό τον Νίκο Τόσκα), ενώ σε κεντρικά υπουργεία, όπως το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρεθεί κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως ο Νίκος Βούτσης (εάν δεν είναι Πρόεδρος της Βουλής), ο Αλέξης Μητρόπουλος, ή και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εφόσον ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να τον φέρει πίσω στην Αθήνα από την ευρωβουλή.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Νίκος Κοτζιάς, η Νάντοια Βαλαβάνη, ενώ ρόλο θα έχει και ο Κώστας Ήσυχος.

Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Δημήτρης Στρατούλης, για το Υγείας ο Πάνος Κουρουμπλής και ο Ανδρέας Ξανθός, για το Παιδείας ή το Πολιτισμού ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, για το Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο έμπιστος σύμβουλος του κ. Τσίπρα Αλέκος Φλαμπουράρης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι περνούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τον Παναγιώτη Νικολούδη να είναι από τα ονόματα που συζητούνται.

Θέση στο νέο σχήμα διεκδικούν στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Τάσος Κουράκης, Θανάσης Πετράκος και άλλοι.

Ο νέος πρωθυπουργός προτίθεται να αξιοποιήσει πολλά νέα πρόσωπα και γυναίκες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα ξεπερνούν τα 30-35, αρκετά λιγότερα δηλαδή από τον αριθμό των μελών που είχαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.