Κυριακή 09.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πολιτική διαμάχη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος

18.06.2016
Αθήνα
Την οξύτατη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και το ΠΑΣΟΚ και η Τράπεζα της Ελλάδος, συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μία «νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές» για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% προκειμένου η χώρα να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, ο οποίος έθεσε το θέμα με άρθρο του στους Financial Times αλλά και μέσα από την ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας, τονίζει μιλώντας στη Realnews πως «απαιτείται εθνικό μέτωπο για να μειωθεί στο 2% ο στόχος για το πλεόνασμα».

Με άρθρο της στην ίδια εφημερίδα, η Φώφη Γεννηματά τονίζει πως «το πρόγραμμα – μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν βγαίνει» και πως χρειάζεται να υπάρξει «εθνική γραμμή βασισμένη στο δίπτυχο ανάπτυξη – κοινωνική συνοχή» που θα είναι βασισμένη σε ρεις στόχους, που περιλαμβάνουν και τον επαναπροσδιορισμό του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018.

«Μετά τη θετική αποδοχή από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της αποδέχτηκε την πρόταση που έχει κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και μετά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Συγγρού επισήμαινε ότι «η πρόταση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει». «Είναι, όμως, απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωνε.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτή η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές μας», υπογράμμιζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για «το βασίλειο της υποκρισίας» έκαναν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας…» ανέφεραν.

«Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια. Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα» επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι θέτοντας δύο ερωτήματα:

«1) Γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα τη ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα; Μήπως γιατί τώρα το ΔΝΤ προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα;

»2) Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κος Μητσοτάκης; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ;»

«Ο Ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Και, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα» προσέθεταν από την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση της ΝΔ αντέδρασε και η Χαριλάου Τρικούπη: «Στο ΠΑΣΟΚ ακόμα γελάμε με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και τώρα ονειρεύεται εκλογές. Για ποια εθνική γραμμή λοιπόν μας μιλάει;».

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε καλωσορίσει «και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο» στην κεντρική διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης για μείωση του στόχου επίτευξης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήθελαν να δεσμεύσουν την οικονομία της χώρας με πολύ μεγάλα πλεονάσματα της τάξης του 4,5%, εμείς ήμασταν εκείνοι που μιλήσαμε πρώτοι για τον παραλογισμό της εξοντωτικής και διαρκούς λιτότητας που αυτά θα σήμαιναν. Εμείς καταφέραμε να μειώσουμε τους στόχους, ξεκινώντας από το 0,5% (το 2016) και φτάνοντας το 3,5% στο τέλος της τριετίας«, επισημαίνει δήλωσε η κ. Γεροβασίλη στη Realnews.

Αναφορικά με το εάν η Αθήνα ευνοεί τη μη είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι «τη χώρα την ευνοεί κάθε εξέλιξη αντίθετη προς τη λιτότητα, ανεξαρτήτως από τον θεσμικό εκφραστή της».

Ανταπάντηση από τη ΝΔ

Απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η ΝΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση είναι απελπιστικά απομονωμένη στην πολιτική των υψηλών φόρων που η ίδια επέλεξε. Πολιτική αδιέξοδη που οδηγεί την μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση. Πολιτική που δεν θα πετύχει καν τους στόχους της γιατί οδηγεί σε έξαρση τη φοροδιαφυγή. Ας μην ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα. Είναι η ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει την πραγματική οικονομία».

Newsroom ΔΟΛ