Παρασκευή 05.03.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η κρίση… μείωσε και τις πωλήσεις βιβλίων στα Τρίκαλα

29.07.2015

Δυστυχώς όλοι έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, ότι  η κατανάλωση και οι αγορές σε είδη πέρα από αυτά της πρώτης ανάγκης, τείνει να εξελιχθούν σε πολυτέλεια, ειδικά στις μέρες μας.

Ένα ακόμα από τα είδη που προσφέρουν γνώσεις, εμπειρίες, ευχάριστες στιγμές χαλάρωσης και ανοίγουν νέους ορίζοντες, όπως είναι το βιβλίο, δυστυχώς «χτυπιέται» αλύπητα από την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστή Τσιοπελάκο, ιδιοκτήτη ενός από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, υπάρχει μεγάλη πτώση στις πωλήσεις βιβλίων.

«Η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει ο κόσμος, σε συνδυασμό με τα τελευταία γεγονότα των κλειστών τραπεζών και του κακού κλίματος στην αγορά που υπάρχει, έχουν κάνει τα βιβλιοπωλεία να βλέπουν να μειώνεται καθημερινά ο τζίρος τους, αφού υπάρχει πτώση στην αγορά του βιβλίου ακόμη και πάνω από 50%.

Ειδικά η μείωση στα λογοτεχνικά βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες, που παραδοσιακά όλο και κάτι έπαιρναν μαζί τους στην παραλία για συντροφιά τα προηγούμενα χρόνια, είναι αρκετά υψηλή, ενώ την κατάσταση σώζουν κάπως οι πωλήσεις των παιδικών βιβλίων(μυθιστορήματα και διηγήματα),που συνήθως κάνουν δώρο οι παππούδες ή οι γονείς στα παιδιά. Και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι κάνουν μεγάλες προσφορές, όπως και τα περισσότερα βιβλιοπωλεία, εντούτοις οι πωλήσεις είναι καθηλωμένες σε χαμηλά νούμερα. Στο βιβλιοπωλείο μου για παράδειγμα, όλα τα παλιά βιβλία μέχρι κι αυτά που έχουν κυκλοφορήσει ως και πριν 2 χρόνια, μπορεί ο πελάτης να τα προμηθευτεί με έκπτωση 50%.Αναγκαζόμαστε και εμείς, προσαρμοσμένοι στα δεδομένα της εποχής, να κάνουμε εκπτώσεις για να προσελκύσουμε τον κόσμο»,κατέληξε ο κ. Τσιοπελάκος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το που θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία.

Σίγουρα το βιβλίο θεωρείται και είναι ένας καλός φίλος του ανθρώπου και  όσα χρήματα κι αν μας λείπουν, όσο κι αν τα έξοδα τρέχουν ,η αγορά και η επιλογή ενός καλού βιβλίου σίγουρα ωφελεί και θα αποζημιώσει με πολλαπλούς τρόπους τον αναγνώστη του. Τα χρήματα που δαπανώνται για αγορές βιβλίων, πιάνουν τόπο και καλό είναι όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες να κόβουμε από κάτι άλλο και να παίρνουμε βιβλία.

Γιατί όπως πολύ χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί από τον Χόρας Μαν «Τα καλά βιβλία είναι για τους νέους ό,τι ο ήλιος και η δροσερή βροχή για τους σπόρους, που έμειναν θαμμένοι κάτω απ’ τους πάγους του χειμώνα.»
                                                               Δημήτρης Παδιός