Τρίτη 07.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Στεντόρειοι Ψιθυρισμοί» από την Όλγα Καλύβα

18.10.2021 /

Η ποίηση δεν έρχεται ούτε δια της επιφοιτήσεως… ούτε πέφτει ως μάνα εξ ουρανού. Πρέπει μέσα στην ψυχούλα σου να υπάρχει ο σπόρος, να βρει πρόσφορο έδαφος να φυτρώσει και μετά εσύ να τον καλλιεργήσεις… Μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Θέλει να μπολιάσεις το φυτό της με τα συναισθήματα σου, να το ποτίσεις με τα δάκρυα των ερεθισμάτων που σε κάνουν πολλές φορές να τραντάζεσαι συθέμελα! Τότε μόνο δίνει καρπούς. Τότε μόνο το μολύβι στο χέρι γράφει λέξεις και τις ταιριάζει περίτεχνα, τότε μόνο αυτός ο ψίθυρος που τσιγκλά τον ψυχικό σου κόσμο γίνεται στεντόρειος και ακούγεται στα πέρατα… Αυτό η Ολγα Καλύβα το πέτυχε γιατί ξέρει πως είναι να μεγαλώνει και να καρποφορεί ένα φυτό, πως το παιδικό γέλιο (ως νηπιαγωγός), γίνεται βάλσαμο και πως το χθες έρχεται και μπολιάζει το σήμερα για βγάλει τον καρπό του δένδρου της γνώσης αύριο.

Η Όλγα Δημοσθένους Καλύβα γεννήθηκε και ζει στο Προάστιο Καρδίτσας όπου και παρουσιάζει την Κυριακή στις 17:00 μπροστά στο δημαρχείο, την ποιητική της συλλογή «Στεντόρειοι ψιθυρισμοί». 

Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει λάβει τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή της στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Νέας Κίνησης Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης ( Νε.Κί.Λ.Θ.) το 1996. Έχει βραβευτεί στον 13ο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου σε τρία έργα της με το 2ο βραβείο και στον 14ο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου με το 1ο βραβείο και το 2ο βραβείο. Το ποίημά της με τον τίτλο: «ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ» έχει μελοποιηθεί από τον κ. Γ. Φουντούλη και κυκλοφορεί από τις 10/07/2020.
Της έχουν απονεμηθεί το βραβείο «ΑΙΣΧΥΛΟΣ» για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κ. Π. Καβάφης 2018 με την ποιητική συλλογή: «Στεντόρειοι Ψιθυρισμοί» και το βραβείο «ΣΑΠΦΩ» για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κ. Π. Καβάφης 2019 με την ποιητική συλλογή: «Κρινανθώνος Ενστάλαξις».
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις στον ελεύθερο κι έμμετρο στίχο και τιμητικούς επαίνους σε ποίηση χαϊκού και σε μουσικό στίχο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Κέφαλος και τα ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται στο συλλεκτικό τόμο του διαγωνισμού. Έχει συμπεριληφθεί ποίημά της στην ποιητική συλλογή με τα 150 βραβευμένα ποιήματα του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης των εκδόσεων Κοράλλι.