Δευτέρα 17.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λέκκας: Υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ το κόστος της θεομηνίας στη Θεσσαλία

08.09.2023 /

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Κλιματικοί πρόσφυγες

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Ακολούθως ο κ. Λέκκας δήλωσε πως ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα μετακινηθούν τις επόμενες ώρες.

Μεγάλες πλημμύρες, τεράστιο κόστος

Τόνισε πως από τις προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, κλπ

 

Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η εκτίμησή όπως είπε είναι χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι ζημιές της Πέμπτης. Επισήμανε ότι το κόστος του ΙΑΝΟΥ ήταν περί τα 400 εκ. ευρώ. Βάσει αλγορίθμων που βασίζονται στο προηγούμενο του ΙΑΝΟΥ, το οικονομικό εύρος της νέας καταστροφής θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επίσης εκτίμησε ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφικής μάζας από κατολισθήσεις.

Τέλος ανέφερε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

[fbcomments]