Τρίτη 09.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πιθανό Lockdown για ανεμβολίαστους

15.11.2021

Ανοιχτό άφησε ο Θάνος Πλεύρης το ενδεχόμενο να επιβληθεί και στη χώρα μας lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους πολίτες, όπως ακριβώς άρχισε να γίνεται από σήμερα στην Αυστρία.

«Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά στους ανεμβολίαστους. Δεν αποκλείουμε καμία πρόταση, ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση θα το λάβει αν το κρίνουν οι ανάγκες» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα απευθύνονται στους ανεμβολίαστους. Αναλυτική συζήτηση θα γίνει την Τρίτη στην επιτροπή των ειδικών και όχι την Τετάρτη όπως είναι ορίζεται λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Οποιοδήποτε μέτρο όσο και περιοριστικό να είναι και αφορά τους μη εμβολιασμένους η κυβέρνηση θα το πάρει» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘείναι ανεμβολίαστοι και πως τα μέτρα είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά.

Ο κ. Πλεύρης σχολίασε και την κατάσταση του κορονοϊού και ανέφερε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται ενθαρρυντικό το στοιχεί ότι οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό εμφανίζουν μία σταθεροποίηση. Πάντως, όπως είπε σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός και χρειάζεται παρακολούθηση.

Ως προς την επίτευξη ιδιωτικών ιατρών

Εντός της εβδομάδας και όχι σήμερα φαίνεται πως θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς, σύμφωνα με όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Η άτυπη αυτή παράταση δόθηκε καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο.

Ο Υπουργός Υγείας  υπογράμμισε ότι η επιθυμία είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους ιδιώτες, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στο μέτρο της επιστράτευσηςαπό τα μέσα της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, η επιστράτευση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη. Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. «Ήδη περισσότερες από 700 κλίνες για COVID και non-COVID περιστατικά έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχει και πλήρης σχεδιασμός και στην Αθήνα.

Ακόμη, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιστρέψουν ανεμβολίαστοι γιατροί στο ΕΣΥ.

Όσον αφορά στο αίτημα των ιδιωτών γιατρών για διάταξη περί ακαταδίωκτου, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι υπάρχει αίτημα για προστασία των γιατρών από αβάσιμες μηνύσεις αλλά από την άλλη πλευρά θέλει μια πολύ λεπτή ισορροπία γιατί δεν μπορούμε να στερήσουμε τι δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

«Εξετάζουμε πώς θα έχουμε μια ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το ιατρικό προσωπικό από απαράδεκτες ενέργειες κόσμου που θέλει να εκμεταλλευτεί καταστάσεις αλλά και να έχουμε και πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όσους το επιθυμούν» ανέφερε.

Πλεύρης για υποχρεωτική τρίτη δόση

Τέλος όσον αφορά τα σενάρια που θέλουν να γίνεται υποχρεωτική η τρίτη δόση στους άνω των 65 ετών, ο υπουργός Υγείας ξεδίπλωσε τους προβληματισμούς του.

Ο υπουργός Υγείας πάντως παραδέχτηκε πως η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης είναι ένα μέτρο που εξετάζεται, ωστόσο μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι μεγάλη, οπότε αν συνεχιστεί αυτό, ενδεχομένως να μην χρειαστεί κάποια παρέμβαση.

Ετικέτες: ,