Δευτέρα 27.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η ανθρωπιά από το Νότιο Πήλιο ταξίδεψε στην πυρόπληκτη Εύβοια

11.08.2021

Μόλις 6 μίλια το πιο κοντινό σημείο και μόλις 10 το Πευκί. Μια στράτα δρόμος αν ήταν ξηρά, μιαν ανάσα, που αν δεν υπήρχε η θάλασσα η φωτιά θα είχε φτάσει και στο Πήλιο.
Οχτώ μέρες και οχτώ νύχτες έβλεπες πότε τον μαύρο καπνό σαν το μανιτάρι της Χιροσίμα και πότε τις φλόγες να κάνουν την νύχτα μέρα κατακαίγοντας το μεγαλύτερο πευκοδάσος της χώρας.
Οχτώ μέρες και οχτώ νύχτες οι κάτοικοι του Νότιου Πηλίου και ειδικά του Πλατανιά, του Λαύκου και του Κατηγιώργη που είναι απέναντι… πονούσαν με τους εκεί κατοίκους, τους γειτόνους τους.
Οι καμπάνες ακουγόταν μέχρι εκεί, το ηχητικό σήμα εκκένωσης του 112 χτυπούσε και στα δικά τους κινητά… Πολλά βράδια νόμιζες πως άκουγες και τα ουρλιαχτά για σπίτια τους που καιγόταν στο νησί.
Δεν θα μπορούσαν να μείνουν άπραγοι σε αυτό. Ετσι από προχθές οργανώθηκε η πρώτη αποστολή για τα Ελληνικά, ακριβώς απέναντι. Με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και σήμερα η δεύτερη από τους κατοίκους των παραπάνω χωριών.
Η προσφορά αθρόα σχεδόν πέντε τόνοι σε ζωοτροφές που τόσο μεγάλη ανάγκη τις έχουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και σε βενζίνη για τα αλυσοπρίονα, αφού τώρα αρχίζει η πιο δύσκολη φάση της αποφυγής της διάβρωσης των βουνών από τις βροχές.
Όλα αυτά με μια αποστολή ανθρώπων στο ψαροκάικο του Στρατή Μπουντούκου που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς: «Μαύρισε η ψυχή μου με το θέαμα, αλλά αλάφρυνε η καρδιά μου με την κίνηση αυτή. Είμαστε άνθρωποι, στα δύσκολα πρέπει να είμαστε εκεί» έλεγε.
Ο Σταμάτης, ο Δήμος, η Αννα, ο Βαγγέλης, ο Μάρκος, η Μάγδα, ο Αρης, η Ιωάννα… αλλά και οι Αιγύπτιοι εργάτες του ψαροκάϊκου ήταν εκεί να φορτοεκφορτώσουν τη βοήθεια και μαζί με αυτούς και το προσωπικό του ΕΚΑΒ που εκείνη την ώρα ήταν εκεί σε επιφυλακή.

“Πήγαμε, ήρθαμε απ’ το Πευκί και σώσαμε την ψυχή μας για αυτό το καλοκαίρι. Ας αναλάβουν τώρα πιο δυνατοί από εμάς ώστε να ξαναγίνει αυτός ο τόπος ο παράδεισος που ήταν.
Κάτοικοι του Λαύκου, του Κατηγιώργη κι εμείς στον Πλατανιά κάναμε ο,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό μέσα σε 2 μερόνυχτα για να γλυκάνουμε λίγο και άμεσα τον πόνο των γειτόνων μας. Αν χρειαστεί θα ξαναπάμε” θα πει ο Σταμάτης Παπαδήμος… Εμείς ας ευχηθούμε η επόμενη αντάμωση να είναι σε γλέντια…

Χρήστος Κοντός