Δευτέρα 26.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πλάνο έκτακτης ανάγκης για Ελλάδα και «βαλκανικό διάδρομο»

29.02.2016

Στη διαδικασία εκπόνησης σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου βρίσκονται οι Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν. Η Μίνα Αντρέεβα διεμήνυσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τη Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

Τι έχει ζητήσει η Ελλάδα

Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Ελλάδα έχει υποβάλει στην Ε.Ε. σχέδιο έκτακτης ανάγκης ζητώντας 450 εκατομμύρια ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (Mega) ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης εκτίμησε ότι βάσει των μελετών τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν 50. 000 – 70.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα», ανέφερε.

«Είχαμε υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε τέσσερα hotspots. Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η Ε.Ε. θα κινηθεί πιο γρήγορα», σημείωσε ο κ.  Μουζάλας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «plan B».

Δεν συνδέει προσφυγικό με αξιολόγηση το Βερολίνο

Την ίδια στιγμή το Βερολίνο βάζει τέλος σε σενάρια και πληροφορίες πως ενδεχομένως να υπάρξει αλλαγή στάσης προς την Ελλάδα αναφορικά με το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας εξαιτίας του προσφυγικού.

Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, τονίζει ότι η Ελλάδα θα έχει την στήριξη των εταίρων της προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αλλά και ότι το Βερολίνο θα προωθήσει λογικές λύσεις με διάρκεια, με στόχο την βιωσιμότητα και την σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Βερολίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα συμμετάσχει στο γ΄ πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ανεξάρτητος οργανισμός.

«Η καγκελάριος είπε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι βεβαίως υπάρχει η προσφορά μας για βοήθεια, εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πότε χρειάζεται και ποιας μορφής στήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την – ομολογουμένως πολύ δύσκολη – κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, λόγω των πολλών προσφύγων», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ‘Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα».

Ο υπουργός, κατέστησε σαφές στην συνέντευξη Τύπου στην Σανγκάι, συνέχισε, ότι έχουμε συναίσθηση του ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση.

«Από τη μια πλευρά έχουμε το θέμα της προστασίας και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και τους πρόσφυγες – αυτό παίζει και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κάποιο ρόλο, ασφαλώς και στις Βρυξέλλες, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εποικοδομητικά, αλλά ότι τώρα είναι πρώτα θέμα της ελληνικής πλευράς να εκφράσει συγκεκριμένες σκέψεις. Η συζήτηση στο σύνολό της δεν είναι καθόλου καινούργια στις Βρυξέλλες.

Συζητήσαμε εδώ και μερικούς μήνες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Επιτροπή πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βάρη λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εκεί πιστεύω θα υπάρξουν λογικές ευρωπαϊκές λύσεις χωρίς οι ισχύοντες κανόνες να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή εκτός ισχύος», τόνισε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έκανε λόγο για «κάποιες καθυστερήσεις» εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αυτό το αναγνωρίζουμε ρητά».

Στο ίδιο πνεύμα ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι το συνετό είναι να χειριζόμαστε τα δύο θέματα ξεχωριστά. «Αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και με το βλέμμα προς το μεταναστευτικό, είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι μπορεί να περιμένει συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό σίγουρα θα απασχολήσει την Σύνοδο στις 7 Μαρτίου», πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr