Πέμπτη 02.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο – Εξετάζεται το πιστοποιητικό να ισχύει μετά την 3η δόση

05.11.2021 /
Εξετάζεται η τρίτη δόση να είναι υποχρεωτική για να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, διαφορετικά αυτό θα… λήγει.
Επίσημα στο κυβερνητικό «τραπέζι» έχει πέσει η πρόταση το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ημερομηνία λήξης και να ανανεωθεί μόνο αφού γίνει η τρίτη δόση, ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μειώνονται τα αντισώματα από τον εμβολιασμό έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου και για να είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ.

Τι συζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί

Το ζήτημα αυτό πράγματι ετέθη για πρώτη φορά στο τελευταίο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ τον Οκτώβριο, ενώ αναμένεται τον επόμενο μήνα να εγγραφεί στην επίσημη ατζέντα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Αθήνα είναι θετική στην προοπτική το πιστοποιητικό να έχει «ημερομηνία λήξης» εάν δεν γίνει η τρίτη δόση. Όμως, αναφέρεται πως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξάλλου, στη συνέντευξή του στο MEGA, o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση του Νίκου Φίλη να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά από το εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι τρίτη δόση του εμβολίου μπορούν να κάνουν όλοι οι πολίτες εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Μάλιστα, σήμερα θα ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για να μπορέσουν να κλείσουν ραντεβού όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών.

Η συζήτηση για την ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει ανοίξει και σε άλλες χώρες, ειδικά όσον αφορά στον τουρισμό. Τον Ιούλιο, η Κροατία έγινε η πρώτη χώρα που ζητούσε από τους τουρίστες εκτός ΕΕ να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον εννέα μήνες πριν επισκεφτούν τη χώρα. Μετέπειτα, το διάστημα αυτό επεκτάθηκε σε ένα χρόνο.
Στην Αυστρία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αρχικά είχε διάρκεια εννέα μήνες και μετά επεκτάθηκε στον ένα χρόνο, κάτι που ισχύει και στο Λουξεμβούργο. Ανάλογα, και στη Γαλλία υπάρχουν σκέψεις για ανανέωση του πιστοποιητικού μετά την τρίτη δόση.
Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Forbes, στο Ισραήλ οι τουρίστες γίνονται δεκτοί μόνο μέχρι και έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Δεν έχει ημερομηνία λήξης προς το παρόν το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πάντως, χτες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωνε ότι δεν έχει καμία ημερομηνία λήξης προς το παρόν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν και σημείωσε ότι αναμένεται και σχετική τοποθέτηση της επιστημονικής κοινότητας.
Παρομοίως, στην αρχή της εβδομάδας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε αναφέρει ότι δεν λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού με την παρέλευση εξαμήνου.
sputnik.gr

Ετικέτες: ,

[fbcomments]