Δευτέρα 06.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πτώση των κρατήσεων Δεκεμβρίου στο Πήλιο

06.12.2021

Μειωμένη προσφορά χειμερινών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης παρατηρείται φέτος, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με αποτέλεσμα και ο αριθμός των κρατήσεων να είναι σημαντικά περιορισμένος. Η πρώτη αγγίζει ακόμη και το -80% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή με μια περίοδο συγκρίσιμη με σήμερα, δεδομένου ότι πέρυσι ο χειμερινός τουρισμός ουσιαστικά δεν λειτούργησε.

Σύμφωνα με στοιχεία της AIRDNA για λογαριασμό της «Καθημερινής», τον φετινό Δεκέμβριο καταγράφεται μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία φτάνει το 18% στο Πήλιο ενώ οι κρατήσεις στο βουνό των Κενταύρων εμφανίζονται τον φετινό Δεκέμβριο στο -61%.

Εκτός από τη Θεσσαλία και το Πήλιο, πτώση διαθέσιμων καταλυμάτων κατά 24% παρατηρείται στο Καρπενήσι, κατά 23% στα Καλάβρυτα και κατά 37% στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας. Αντίστοιχα χαμηλότερος είναι και ο αριθμός των κρατήσεων.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας, οι κρατήσεις για τον φετινό Δεκέμβριο είναι κατά 80% χαμηλότερες από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, κατά 40% στο Καρπενήσι, κατά 41% στα Καλάβρυτα και κατά 43% στην Αράχωβα.

Ωστόσο, ακριβώς λόγω της χαμηλής προσφοράς, η εικόνα είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα και ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση. Ενας επιπλέον λόγος που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω είναι και το γεγονός ότι τα λιγοστά διαθέσιμα καταλύματα είναι υψηλής ποιότητας. Οπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όσο λιγότερες είναι οι αγγελίες, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα των προσφερόμενων ακινήτων, εξαιτίας του μειωμένου αριθμού ιδιωτών ιδιοκτητών. Πρόκειται δηλαδή για επαγγελματίες, είτε του τουριστικού κλάδου είτε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, που έχουν υψηλής ποιότητα ακίνητα, κάτι που αντανακλάται και στις τιμές.

Για παράδειγμα, στην Αράχωβα, τον φετινό Δεκέμβριο, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 231 ευρώ/βράδυ, μόλις 8% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ για τον Ιανουάριο του 2022 η μέση τιμή είναι υψηλότερη κατά 20% στα 249 ευρώ, από 207 ευρώ, τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στα Τρίκαλα Κορινθίας, όπου η αύξηση της μέσης τιμής/ διανυκτέρευση αγγίζει το 66% τον Δεκέμβριο, στα 168 ευρώ και το 77% τον Ιανουάριο στα 193 ευρώ και αυτό παρά το γεγονός ότι η πληρότητα καταγράφει πτώση 34% κι 62% αντίστοιχα.

Οι τιμές εμφανίζονται ακόμη υψηλότερες τον Ιανουάριο του 2022, αφού παρατηρείται βελτιωμένη εικόνα και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρατήσεων. Ειδικότερα, στο Καρπενήσι οι κρατήσεις καταγράφουν αύξηση κατά 5% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020, με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 32%, αυξημένη κατά 41% από τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Οι δε τιμές αγγίζουν τα 200 ευρώ/διανυκτέρευση, όντας μόλις 12% χαμηλότερες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Στο δε Πήλιο, τον Ιανουάριο, η μέση τιμή/ διανυκτέρευση ανέρχεται στα 91 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν από την πανδημία, ο αριθμός κατοικιών σε ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξανόταν διαρκώς, τάση η οποία άρχισε να υποχωρεί από τις αρχές του 2020 και μετά. Σήμερα, αρκετά ακίνητα εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατοχή κατασκευαστών, που δεν μπορούν ούτε να τα πουλήσουν (ακόμη και κάτω του κόστους) ούτε να τα αξιοποιήσουν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς η ζήτηση δεν είναι ακόμη σημαντική. Ενας επιπλέον παράγοντας που περιπλέκει τις αγοραπωλησίες χειμερινών εξοχικών κατοικιών είναι και το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών είναι σήμερα προσημειωμένες στις τράπεζες ή τελούν υπό καθεστώς κατάσχεσης. Ως εκ τούτου, ο όγκος των πωλήσεων παραμένει πολύ χαμηλός, με την επίδραση της πανδημίας να είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάκαμψη της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων.
thessaliaeconomy.gr

Ετικέτες: ,

[fbcomments]