Τετάρτη 23.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πέθανε η ιστορική γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα (pics)

16.12.2017 / /

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών η εξ απορρήτων, ιστορική γραμματέας και στενή συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα. Διετέλεσε ιδιαιτέρα γραμματέας και του Γεωργίου Παπανδρέου, καθώς και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω μηνύματός του στα social media.

«Βαθιά η θλίψη μας από την απώλεια της Αγγέλας Κοκκόλα. Πιστή φίλη και σύντροφος. Αγωνίστρια της Δημοκρατίας και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την ΑΛΛΑΓΗ της χώρας μέχρι την ύστατη ώρα. Καλό ταξίδι Αγγέλα», έγραψε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Η πιστή συνεργάτης του Ανδρέα, γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1932 στην Λάρισα και ήταν κόρη του υποστράτηγου Στ. Κοκκόλα.

Αποφοίτησε από το Pierce College και την Σχολή του ΕΟΤ και εργάστηκε στον ΟΗΕ, την Βουλή των Ελλήνων και την Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία (International Social Service).

Έγινε γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου το 1964, μετά από μεσολάβηση της τότε οικονομικής συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου Βιργινίας Τσουδερού (που μεταπολιτευτικά προσχώρησε στην κεντροδεξιά και έγινε υπουργός της Νέας Δημοκρατίας), την οποία η Κοκκόλα γνώριζε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Τον Ιούλιο του 1965 αποσπάστηκε στο γραφείο του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου και παρέμεινε μέχρι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Η πρώτη γνωριμία της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, στις 8 Ιουλίου του 1965, έγινε «σε πάρα πολύ δύσκολες ώρες, και για εκείνον, αλλά και για την Ελλάδα» σύμφωνα με αφήγηση της ίδιας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου την έστειλε στο σπίτι του πρωθυπουργού πατέρα του στο Καστρί για να δακτυλογραφήσει την απάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου στην επιστολή του βασιλιά Κωνσταντίνου, για την υποτιθέμενη συνωμοσία του ΑΣΠΙΔΑ:

«Ταράχτηκα πάρα πολύ από το περιεχόμενο. Προσπάθησα να διανοηθώ τι θα του είχε γράψει ο βασιλιάς για να απαντάει έτσι ο Γεώργιος Παπανδρέου. […] Κλιμακώθηκαν όπως ξέρουμε τα γεγονότα, έγραψα και την δεύτερη επιστολή, και την τρίτη, που ήταν η αποφασιστική. Το γράμμα του αυτό ήταν και η παραίτησή του.[…] Γιατί νομίζω αυτό που τον χαρακτήριζε, μαζί με πολλά άλλα που θα μπορούσα να πω, ήταν η μεγάλη αίσθηση της αξιοπρέπειας που είχε. Μου έχει μείνει πραγματικά και με έχει οδηγήσει και στην ζωή μου, κάτι που λέει στην τρίτη επιστολή, ότι «δεν θα μπορούσα να ήμουν εξευτελισμένος πρωθυπουργός»».

Από το 1981 μέχρι το 1989 η Αγγέλα Κοκκόλα διατέλεσε διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και προϊσταμένη της γραμματείας του.

Στις ευρωεκλογές του 1994 τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής μέχρι το 1999, ενώ το 2015 βρέθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του νεοσυσταθέντος Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Η Συνέντευξη στο «ΒΗΜΑγκαζινο» που προκάλεσε αίσθηση

«Είχε μία γοητεία ο Ανδρέας που την ένιωθες στον αέρα» υποστήριζε η Αγγέλα Κοκκόλα, που γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1964 και στάθηκε δίπλα του μέχρι το τέλος, σε συνέντευξη της στο «ΒΗΜΑγκαζίνο».

«Ο Ανδρέας ήταν πάντοτε πιο μπροστά από τον πατέρα του. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ήταν φυσικό ότι θα αναζητούσε τη δημιουργία του καινούργιου, του ΠΑΣΟΚ» έλεγε η Αγγέλα Κοκκόλα, αναφερόμενη στις ιστορικές ημέρες της επιστροφής του Ανδρέα Παπανδρέου από τις ΗΠΑ και την ίδρυση του κόμματος.

Η νύχτα που κηρύχτηκε η δικτατορία, η σύλληψη και η φυλάκιση του Ανδρέα Παπανδρέου και τα δύσκολα χρόνια στο εξωτερικό αποτελούσαν ισχυρές αναμνήσεις της έμπιστης γραμματέας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είχαμε γραφομηχανή, δεν είχαμε χαρτί και έπρεπε να βγάλουμε τη διακήρυξη του ΠΑΚ και βέβαια, τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη… Αλησμόνητη μέρα. Αλησμόνητη και η μέρα της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 1981», έλεγε χαρακτηριστικά.

Η Αγγέλα Κοκκόλα είχε μιλήσει επίσης για τις δύσκολες ημέρες της διαγραφής της από το ΠΑΣΟΚ το 1975, τη ρήξη στις σχέσεις της με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την αποκατάστασή τους, δύο χρόνια πριν από τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

«Και εκείνος άλλαξε και όλοι αλλάξαμε. Αλλαξε από τότε που ήρθε με το πέτσινο σακάκι, θα τον θυμάστε από τις φωτογραφίες» διαπιστώνει η Αγγέλα Κοκκόλα, αναφερόμενη στην εποχή εκείνη, κατά την οποία -όπως λέει- οι σχέσεις του Ανδρέα με τον Κώστα Μητσοτάκη «δεν ήταν καλές», θυμόταν.

H Αγγέλα Κοκκόλα (όρθια, πίσω) μαζί με τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ανδρέα, τον Νίκο και τη Σοφία.

Η εκλογική νίκη του 81 ήταν «πανηγύρι. Ήταν η ολοκλήρωση όλων των πόθων, των αγώνων και της προσπάθειας πάρα πολλών ετών. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου «δούλευε πολύ, αλλά διασκέδαζε και πολύ. Κοιμόταν λίγο, είχε πολύ αντοχή! Και εγώ ευτυχώς. Αλλά το πληρώσαμε και οι δύο» έλεγε η Κοκκόλα, καθώς η διήγησή της περνούσε στην εποχή του Χέρφιλντ, οπότε η Δήμητρα Λιάνη έκανε την εμφάνισή της στο προσκήνιο και αργότερα ανέλαβε το ρόλο της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού, παραγκωνίζοντας τους ανθρώπους που μέχρι τότε είχαν σταθεί δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τον τελευταίο καιρό δεν μπόρεσα να τον δω, τον είδα στο Ωνάσειο πια. Είχα ζητήσει να τον δω και δεν τον είχα δει. Δεν ξέρω αν είχε φτάσει στα αφτιά του ή ποιος κανόνιζε τα ραντεβού του, δεν θέλω να πω τίποτα γι αυτό» θυμόταν με νόημα η Αγγέλα Κοκκόλα, αναφερόμενη στο τελευταίο διάστημα της ζωής του Ανδρέα Παπανδρέου.

eretikos.gr