Πέμπτη 01.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θανατηφόρος ιός μετατρέπει τα περιστέρια σε “ζόμπι” – Στρίβει ο λαιμός στο πλάι, κάνουν κύκλους και δεν πετούν

26.10.2022

Αναστάτωση επικρατεί στη Βρετανία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τζέρσεϊ, επειδή εμφανίστηκε ένας θανατηφόρος ιός που χτυπάει κυρίως τα περιστέρια, αλλά αφορά κι άλλα πτηνά -ακόμα και κατοικίδια, ο οποίος τα «μετατρέπει» σιγά – σιγά σε ζόμπι.

Το καταφύγιο ζώων JSPCA Animal’s Shelter αναφέρει ότι πρόκειται για μια «αναλλοίωτα θανατηφόρα ιογενή ασθένεια» που ονομάζεται παραμυξοϊός των περιστεριών, γνωστή και ως PPMV ή νόσος του Νιούκαστλ, όπως σημειώνει η mirror.co.uk.

Ο ιός αυτός λοιπόν, παρουσιάζει μια σειρά από νευρολογικά συμπτώματα, όπως να στρίβει ο λαιμός στο πλάι, τα πτηνά να κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, γενική αδυναμία και καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τα φτερά τους, ενώ έχουν και πράσινα περιττώματα.

Μάλιστα, δεν είναι απειλή μόνο για τα περιστέρια, καθώς μπορεί να προσβάλει κι άλλα πτηνά, αλλά και ζώα, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει μόνο η άγρια ζωή, αλλά ακόμα και κατοικίδια, σε περίπτωση που παρουσιαστούν τα κρούσματα.

Παράλληλα, μπορεί να μην κινδυνεύει άμεσα ο άνθρωπος, σε περίπτωση όμως που έρθει σε στενή επαφή με κάποιο μολυσμένο ζώο, μπορεί να εμφανίσει επιπεφυκίτιδα.

«Υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό των περιστεριών που έρχονται στο καταφύγιο JSPCA Animals’ Shelter τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα όπως στριμμένο λαιμό, κάνουν κύκλους ή είναι ανίκανα να σταθούν όρθια», ανέφερε εκπρόσωπος του καταφυγίου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακαλυφθεί κάποια θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό, ενώ σε όσα περιστέρια η νόσος υποχωρεί, ποτέ δεν την αποβάλλουν από τον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να είναι απειλή εφόρου ζωής για τα άλλα ζώα.

Έτσι, συνήθως υποβάλλονται σε ευθανασία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και πεθαίνουν, λόγω της δυσχερής κατάστασης τους.

 

newsbeast.gr