Κυριακή 03.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Περιοδεία εκλεγμένων του KKE στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας

21.07.2021 /

Περιοδεία εκλεγμένων του KKE στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας : Αθωράκιστη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, Αλέκο Νταούλα, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας και Ευαγγελία Στεργίου, δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας.

Μέσα από την περιοδεία και  τη συζήτηση με εργαζομένους αναδείχτηκαν μια σειρά προβλημάτων, αναγκών και ελλείψεων, για τα οποία υπεύθυνες είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές που χρόνια τώρα σχεδιάζουν και υλοποιούν το σύνολο των κυβερνήσεων.

Στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας χρόνιες είναι οι ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγος, πνευμονολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος, κ.α. (η παιδίατρος καταγράφεται ως έλλειψη καθώς σχετικές υπηρεσίες στις οικογένειες της περιοχής παρέχονται ελάχιστες μέρες την εβδομάδα διότι η γιατρός εργάζεται και στο νοσοκομείο Λάρισας). Το μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί καθώς μπορεί να διενεργηθεί μόνο γενική αίματος και αυτήν όταν υπάρχουν αντιδραστήρια. Σε ότι αφορά την πρόληψη και εδώ διαπιστώνεται ουσιαστική αδυναμία κάλυψης των αναγκών των κατοίκων και η όποια προσπάθεια επαφίεται στον αγροτικό γιατρό. Η μοναδική μαία, που είναι αποσπασμένη από το ΠΠΝΛ, δυσκολεύεται εξαιρετικά για να παρέχει τις πολύπλευρες υπηρεσίες, αφού πέρα από την απουσία δυο μαιών όπως προβλέπει ο οργανισμός, αντιμετωπίζει και ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη προσωπικού για την διενέργεια των εμβολίων για την covid-19.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, υπογράμμισαν ότι η  προστασία της υγείας του λαού σήμερα απαιτεί:

  • Επαρκή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη στήριξη όλων των δηµόσιων µονάδων υγείας (νοσοκομεία και Κ.Υ) για τις “τρέχουσες” και τις έκτακτες ανάγκες.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι”.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ, με επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωµή και συµµετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρµακα.
  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (ΠΦΥ), με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.
  • Επίταξη των μεγάλων νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων του ιδιωτικού τομέα – χωρίς αποζημίωση. Ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην ΠΦΥ.
  • Εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την μετάδοση της πανδημίας ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, την επιδημιολογική επιτήρηση με συχνά και αξιόπιστα τεστ με ευθύνη εκπαιδευμένων υγειονομικών.
  • Εξασφάλιση όλων των μέσων θεραπείας και φαρμάκων, όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων – όπου και αν παράγονται – για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί σήμερα, τώρα, ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας- πρόνοιας – φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης που θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού.