Πέμπτη 20.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικά έργα νερού

07.03.2023 /

Στο καινοτόμο έργο κατασκευής πρότυπου φωτοβολταϊκού πάρκου σε αρδευτικά κανάλια του ΤΟΕΒ Πηνειού, στην ένταξη 17 αρδευτικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 28,1 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στα σημαντικά έργα νερού που δρομολογούνται στη Θεσσαλία και στη διεκδίκηση μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΤΟΕΒ Πηνειού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε άριστη την συνεργασία της Περιφέρειας με τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού και αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από το φωτοβολταϊκό πάρκο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο δίκτυο του ΤΟΕΒ, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και της εταιρίας Akuo Energy Greece. «Με την επένδυση αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στους αρδευτές να ποτίζουν δωρεάν, όπως κάνουμε χρόνια τώρα με τη λίμνη Κάρλα. Όλα αυτά απαιτούν συνεχή δουλειά, άριστη συνεργασία και επιμονή» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά δρομολογούνται και υλοποιούνται σημαντικά έργα νερού, όπως είναι τα φράγματα στη Σκοπιά, στο Ναρθάκι, στο Δίλοφο, σε Υπέρεια – Ορφανά, στα Βρυσιά, στον Ταυρωπό, στο Παλαιομονάστηρο, στο Ληθαίο. Συμφωνήθηκε η ένταξη αρδευτικών έργων του ΤΟΕΒ Ταουσάνης στο πρόγραμμα Leader, έχουν δημοπρατηθεί και αναμένονται οι ανάδοχοι των έργων στα φράγματα Αμπελακίων, Αγιόκαμπου-Λιβαδότοπου και στα αρδευτικά δίκτυα των Τρικάλων. Εξετάζεται ακόμη η ένταξη στο νέο ΠΑΑ μεγάλων αρδευτικών έργων, όπως είναι τα φράγματα Μπελμά Αγιάς, Δελερίων Τυρνάβου, Νεοχωρίτη Τρικάλων, ενώ γίνεται προσπάθεια ένταξης και του φράγματος Τιτάνου. Το φράγμα της Μεσοχώρας προχωρά, ενώ το συνολικό έργο του Αχελώου καθυστερεί, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στα Διαχειριστικά Σχέδια που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη μεταφορά νερού για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς το νερό ανήκει σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Γι΄ αυτό και με υψηλό αίσθημα ευθύνης ζητούμε από όλους την ορθολογική διαχείριση του νερού».

Ο κ. Αγοραστός, αναφέρθηκε στην  ένταξη  17  αρδευτικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 28.125.793 ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)  στη Θεσσαλία, μετά την εποικοδομητική  συνεργασία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών  του ΥΠΑΑΤ Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων άρδευσης αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Πηνειού, προϋπολογισμού 2.194.428 ευρώ, με  συστήματα τηλεμετρίας και inverter για  την εξοικονόμηση νερού. Στο νέο ΠΑΑ πρόκειται να ενταχθεί  και το έργο συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος Γυρτώνης, με φορέα τον ΤΟΕΒ Πηνειού και χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

[fbcomments]