Παρασκευή 15.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κόντρες για τον Αχελώο με θύμα το Θεσσαλικό κάμπο

10.02.2015

Άλλη μια κόντρα μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της παράταξης του Κώστα Αγοραστούν με την παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», ξέσπασε με αφορμή την εκτροπή ή όχι του Αχελώου, αλλά και τον κίνδυνο να χαθούνε σημαντικά κονδύλια από αρδευτικά και υδρευτικά έργων. Στο «παιχνίδι» στήριξης του Κώστα Αγοραστού, φαίνεται να τάσσονται και οι ομοϊδεάτες του πολιτικά (Ν.Δ.) δήμαρχοι Δημήτρης Παπαστεργίου και Γιώργος Κωτσός.

Η Περιφέρεια

«Μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τα έργα του Αχελώου, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η προστασία των έργων για να μην καταρρεύσουν με τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο και κόστος για την ευρύτερη περιοχή, η απεμπλοκή των υδροηλεκτρικών από τα έργα μεταφοράς, καθώς και η συνέχιση του συνόλου των έργων μεταφοράς, έτσι ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Τόσο οι επιστημονικοί φορείς όσο και οι ανεξάρτητοι μελετητές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ανέδειξαν το κυρίαρχο πρόβλημα των πλημμυρών, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα έργα του Αχελώου είχαν ολοκληρωθεί, ενώ όπως ανέφερα χαρακτηριστικά αν ξεχείλιζε ο ποταμός Κομποργιαννίτης, ενδεχομένως να υπήρχαν και ανθρώπινες απώλειες. Όπως έγινε γνωστό, οι ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες εκτιμώνται μέχρι αυτή τη στιγμή και μόνο στην Π.Ε. Καρδίτσας στα 5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα προβλήματα θα είχαν και άλλες περιοχές, αλλά το φράγμα Σμοκόβου συγκράτησε τους τεράστιους όγκους νερού που εμφανίστηκαν. Συνολικά στη λίμνη Πλαστήρα «μπήκαν» τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 50 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Έτσι λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ότι μόνο με τη δημιουργία μεγάλων φραγμάτων και τεχνητών λιμνών μπορούν να συγκρατηθούν πλημμύρες μετά από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Συζητάμε σήμερα για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε ως Θεσσαλοί για να μην σταματήσει η διαδικασία, που έχει ξεκινήσει από την ΔΕΗ, για την παραγωγή φθηνού φιλοπεριβαλλοντικού ρεύματος στην Μεσοχώρα. Για το έργο υπήρχε σε εξέλιξη η ανάρτηση της δημόσιας διαβούλευσης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία σταμάτησε λόγο αλλαγής των Υπουργείων και των υπουργών. Ακόμα συζητάμε για την αίτηση ακύρωσης φορέων της Δυτικής Ελλάδας, των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων στις λεκάνες Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος, όσον αφόρα βέβαια το σημείο εκείνο της μεταφοράς του νερού από τον Αχελώο. Επειδή οι Θεσσαλοί χρειαζόμαστε το νερό, επειδή πιστεύουμε ότι ο Αχελώος μας ενώνει, μας ωφελεί όλους, κανέναν δεν βλάπτει και επειδή το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, είναι ζωή τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο, εμείς πρόκειται να κάνουμε παρέμβαση μαζί με όλους τους φορείς που είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι, τα επιμελητήρια, το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΕ, τα οικονομικά επιμελητήρια, τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλών χρειάζεται και θέλει την μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Άλλωστε, έχουν εγκριθεί τα διαχειριστικά σχέδια από 10 Υπουργεία, έχουν γίνει δεκτά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έτσι ενεργοποιήθηκε το ΕΣΠΑ, το νέο ΣΕΣ και χρειάζεται να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε περίπτωση «ατυχήματος» και ακύρωσης των διαχειριστικών σχεδίων τα έργα νερού βρίσκονται στον «αέρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιώργος Κωτσός ανέφερε: «Από ότι φαίνεται, το σήριαλ του Αχελώου δεν έχει τελειωμό μετά και την νέα προσφυγή που έχει γίνει κατά των σχεδίων διαχείρισης, και μάλιστα σε μια περίοδο που είχαμε τις τεράστιες καταστροφές λόγο των πλημμυρών της προηγούμενης εβδομάδας, που διαφάνηκε με τον πλέον τρανταχτό τρόπο η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης αυτών των έργων. Διότι, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως εάν θέσουμε σε λειτουργία το φράγμα της Μεσοχώρας και το φράγμα της Συκιάς, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ανάντη και κατάντη της κοίτης του Αχελώου σχετικά με τα φράγματα δεν θα υπήρχαν. Σας θυμίζω ότι στην Καρδίτσα από την ώρα που δημιουργήθηκε το φράγμα του Σμοκόβου, έπαψαν να υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Τώρα είχαμε σε άλλες περιοχές. Έτσι και σήμερα λοιπόν κάνουμε μια σύσκεψη για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, τι νομική υποστήριξη θα έχουμε και κυρίως, είναι να δούμε την θέση των συναρμόδιων Υπουργείων».

Όπως έγινε γνωστό οι Δήμοι Μουζακίου και Ανατ. Αργιθέας ετοιμάζουν παρέμβαση προς την κυβέρνηση για την μελλοντική αποφυγή νέων πλημμυρών από την μη ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώο, ενώ και μη κυβερνητικές οργανώσεις και λοιποί φορείς τάσσονται υπέρ της απόφασης αυτής, για την μη περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής από την εγκατάλειψη των έργων μεταφοράς νερού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Δημήτρης Παπαδημόπουλος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κώστας Δεσπόπουλος και Ντίνος Μπάρδας, οι δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και Τεμπών Κώστας Κολάτος, ο εντεταλμένος σύμβουλος υδάτων Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κώστας Καλόγερος, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Κώστας Τσαλαπόρτας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Απόστολος Μπέμπης, Απόστολος Μπίλλης, Θανάσης Παιδής και Θύμιος Ιακωβάκης, ο αντιδήμαρχος Παλαμά Αντώνης Λωρίδας και ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Κοντοβαΐος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές, οι νομικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Ανθή Βακράτσα και Αντώνης Τίγκας, οι επιστημονικοί σύμβουλοι Αναστάσιος Μπαρμπούτης, Ιωάννης Θανόπουλος και Κώστας Γκούμας, καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειακών Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας».

«Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»

«Σχετικά με την χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με αφορμή τη νέα αίτηση ακύρωσης των Υδατικών Διαχειριστικών Σχεδίων της Θεσσαλίας, λόγω εκτροπής Αχελώου, που κατέθεσαν φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, η περιφερειακή παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Την ίδια μονότονη και αδιέξοδη προσπάθεια για εκτροπή του Αχελώου συνεχίζει η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το σύνολο των αναγκαίων έργων που έχει ανάγκη ο θεσσαλικός κάμπος και τα οποία δε μπορούν να υλοποιηθούν όσο δεν υπάρχουν, επικαιροποιούνται και εφαρμόζονται Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων.

Στην εκτροπή Αχελώου, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εναντιωθεί διαχρονικά όχι μόνο οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα, αλλά και μια σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν πετύχει πληθώρα αποφάσεων παγώματος και ακύρωσης του έργου. Η Περιφερειακή Αρχή για μια ακόμη φορά επέλεξε, όταν συζητούνταν τα 2 εναλλακτικά σενάρια για το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, να επιμείνει, εμμονικά θα έλεγε κανείς, στην επιλογή που προβλέπεται υποχρεωτικά η εκτροπή του Αχελώου ποταμού. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η απόφαση βρήκε απέναντί της εκ νέου τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι κατέθεσαν –πολύ πριν τις εκλογές- νέα αίτηση ακύρωσης των Υδατικών Σχεδίων Διαχείρισης της Θεσσαλίας.

Χαρακτηριστικό της υποκριτικής στάσης είναι ότι οι συγγενείς παρατάξεις και κόμματα που στη Θεσσαλία συντάσσονται με τον κ. Αγοραστό, στη Δυτική Ελλάδα υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Όμως, το νέο αυτό πάγωμα μέχρι τις 4 Μαρτίου κι ακόμη περισσότερο, αν όντως προχωρήσουν σε αίτημα αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης οι θεσσαλικοί φορείς που συντάσσονται με το έργο της εκτροπής, θα μπλοκάρει ένα ολόκληρο πλέγμα αρδευτικών και υδρευτικών έργων. Έργα που προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και τα οποία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας μας, με το τρέχον “πάγωμα” δε θα μπορέσουν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησής τους.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, να αποφύγει νέες δικαστικές περιπέτειες που δεν ωφελούν κανέναν, πόσο δε μάλλον τον τόπο, και να προχωρήσει στο υφιστάμενο εναλλακτικό σενάριο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υλοποίηση τόσο των δρομολογημένων όσο και των πρόσθετων έργων ταμίευσης νερού στη Θεσσαλία, χωρίς μεταφορά νερού από τον Αχελώο ποταμό».