Σάββατο 08.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου “Σασμός”

17.11.2019 /

Ακόμη μια επιτυχημένη παρουσίαση βιβλίου του στην πόλη μας για τον γνωστό συγγραφέα κ. Σπύρο Πετρουλάκη στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις Μίνωας και το βιβλιοπωλείο “Τσιοπελάκος” το απόγευμα της Παρασκευής στο Σουίτα Art Café.

Το νέο του βιβλίο έχει τίτλο «Σασμός» -δηλ. το τέλος μιας κρητικής βεντέτας και η συμφιλίωση των αντιπάλων μερών ώστε να δοθεί τέλος σε έναν ατέρμονο κύκλο βιαιότητας- και σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ένα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο όπου κυριαρχεί η αγάπη και η θέληση για τη ζωή. Μέσα στις σελίδες του παρελαύνουν πραγματικοί άνθρωποι και όχι υπερήρωες κι έτσι ο αναγνώστης ταυτίζεται και συμπορεύεται μαζί τους ως την τελική ευθεία. Ως την τελική κάθαρση. Θεωρώ ότι αυτός που θα πιάσει στα χέρια του τον Σασμό θα μπει στα άδυτα ενός από τα πιο αιματηρά έθιμα του τόπου μας όπου κυριαρχούν η σιωπή, ο εγωισμός και ο νόμος του αίματος. Βέβαια παράλληλα θα θαυμάσει την αυτοκυριαρχία, την αυταπάρνηση και την αίσθηση του δικαίου που διέπουν τους χαρακτήρες της Κρήτης».

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η δημοσιογράφος κυρία Βιβή Μαργαρίτη που ανέφερε ότι «είναι ένα βιβλίο που σου αφήνει γλυκόπικρη γεύση, ιστορίες που σε συγκλονίζουν και πολύ περισσότερο όταν ξέρεις ότι τα γεγονότα δεν είναι αποκύημα της φαντασίας, αλλά πραγματικά. Χωρίς υπερβολές, με απλό λόγο σε μεταφέρει στην Κρήτη, αλλά και στα μέρη μου στην Ήπειρο. Ένα βιβλίο όπου κάποιος εντοπίζει την συγγραφική ωριμότητα του συγγραφέα» ενώ η ραδιοφωνική παραγωγός κυρία Μαρίνα Μπαλτά υπογράμμισε τον «ιδιαίτερο τρόπο γραφής του κ. Πετρουλάκη που δίνει με γλαφυρή εικόνα τα ήθη και έθιμα της Κρήτης» και διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Από την πλευρά της η φιλόλογος-θεατρολόγος κυρία Αθανασία Τσιοτινού τόνισε ότι «πρόκειται για μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα με αρχιτεκτονικά δομημένη πλοκή, διανθισμένη με αστυνομικές πινελιές. Κινηματογραφική δράση, δυνατές σκηνές, συνεχείς ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία σελίδα. Οι λυρικές περιγραφές της ιστορίας των δύο ερωτευμένων που παρεμβάλλεται, μιας σύγχρονης Ερωφίλης και ενός σύγχρονου Πανάρετου, με προμετωπίδες αποσπάσματα της Ερωφίλης του Χορτάτση, πίσω τους κρύβουν τον πραγματικό ένοχο της βεντέτας, συγκλονίζουν με την παραστατικότητά τους και αναδύονται σαν αρχαία τραγωδία μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ακόμα και σε ένα θέμα όπως η βεντέτα που δεν είναι και τόσο πρωτότυπο, αφού πολλοί συγγραφείς, και παλιότεροι και σύγχρονοι, έχουν καταπιαστεί με αυτό το θέμα, ο Πετρουλάκης πρωτοτυπεί, διαλέγοντας μια εντελώς διαφορετική οπτική από αυτή που θα μπορούσε να σκεφτεί ο αναγνώστης. Οφείλω να ομολογήσω ότι ο τίτλος είναι ο μεγάλος νικητής. Η αγάπη υπερισχύει έναντι του μίσους, η καλοσύνη έναντι του εγωισμού, η δικαιοσύνη έναντι της αδικίας. Η υπέρβαση και ο σεβασμός οδηγούνε στη συγχώρεση, η συγχώρεση οδηγεί στην κάθαρση, η κάθαρση οδηγεί στη λύτρωση, στη λύτρωση που έρχεται με το σασμό».

Η εκδήλωση ξεκίνησε μουσικοχορευτικά με τον Σύλλογο Κρητών Ν. Τρικάλων «Ο Ψηλορείτης», η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Ιουλία Σταγάκη απηύθυνε χαιρετισμό ενώ υπήρξε και μουσική συνοδεία από την Μουσική Σχολή «Παπαστάθη».