Τετάρτη 05.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρουσία Σκρέκα η υπογραφή της σύμβασης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλίας

16.04.2022 /

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας, η οποία θα εξυπηρετεί τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει στη Δυτική Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 32.000.000 €. Στην υπογραφή της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί εκεί που τώρα λειτουργεί ο υπάρχων ΧΥΤΑ, στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» του Δήμου Τρικκαίων.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμισι χρόνια και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων των δύο νομών, δεδομένου ότι θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας των 2/3 των παραγόμενων αποβλήτων σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί αισθητά ο όγκος των απορριμμάτων που τώρα θάβεται στον ΧΥΤΑ της περιοχής.

Ο Τρικαλινός Υπουργός δήλωσε σχετικά: «Σύντομα τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα θα έχουν τη δική τους, σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με την υπογραφή της σύμβασης του έργου σήμερα στα Τρίκαλα. Όταν ολοκληρωθεί, τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ταφή θα περιοριστούν δραστικά, καθώς η νέα μονάδα θα έχει ετήσια δυναμικότητα 60.000 τόνων και θα διαχειρίζεται το 70% των αποβλήτων που παράγονται στη Δυτική Θεσσαλία. Με παρεμβάσεις που προωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση το ποσοστό των απορριμμάτων που θάβεται θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, έως και 90%, επιτυγχάνοντας τον εθνικό στόχο για το 2030».