Κυριακή 26.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Παράθυρο» για μεταβιβάσεις αυθαιρέτων – Τι πρόβλέπει νέο νομοσχέδιο

19.05.2018

Την μεταβίβαση ορισμένων κατηγοριών αυθαίρετων κτισμάτων με οικοδομική άδεια δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα από το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που κατατέθηκε με αρκετούς μήνες καθυστέρηση χθες στη Βουλή.


Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παράταση στην έκπτωση του 20% ενώ όπως προέβλεπε ο νόμος 4495/17, όσοι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε πολεοδομικές παραβάσεις δεν είχαν τη δυνατότητα μεταβίβασης, ωστόσο τώρα ανοίγει το παράθυρο για μεταβίβαση τεσσάρων εκ των επτά περιπτώσεων.

Οι 4 περιπτώσεις είναι οι εξής:

1 Κάθε κατασκευή που έχει εκτελεστεί κατά παράβαση εκδοθείσας οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, με την οποία δημιουργούνται χώροι κύριας ή βοηθητικής χρήσης χωρίς να μεταβάλλονται τα στοιχεία της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους και του όγκου του διαγράμματος κάλυψης/δόμησης και δεν θίγονται στοιχεία του φέροντα οργανισμού.

2 H εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας της παρ. 2 του άρθρου 29, που διενεργούνται χωρίς την προηγούμενη έκδοση της εν λόγω έγκρισης.

3 H εκτέλεση εργασιών και εγκαταστάσεων κατά παράβαση διατάξεων του κτιριοδομικού κανονισμού.

4 Oι εργασίες και οι κατασκευές της κατηγορίας 3 της περίπτωση γ’ του άρθρου 96 που δεν εντάσσονται στις περιπτ. του άρθρου 30 και της παρ. 2 του άρθρου 29.

Επίσης παρατείνονται κατά έξι μήνες όλες οι προθεσμίες υποβολής δήλωσης αυθαιρέτου. Αναλυτικότερα, οι νέες ημερομηνίες υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ορίζονται ως εξής:

* υπαγωγή έως 8/10/2018, με μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 20%.

* υπαγωγή από 9/10/2018 με έως 8/4/2019, με μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%.

* υπαγωγή από 9/4/2018 έως 8/10/2019 με αύξηση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%.

* υπαγωγή μετά τις 9/10/2019 με αύξηση του ειδικού ενιαίου προστίμου κατά 20%.
Παράλληλα, μειώνεται 50% το πρόστιμο για τη νομιμοποίηση ισογείων βοηθητικών χώρων (αποθήκες, χώροι στάθμευσης κ.λπ.) έως 50 τ.μ., ενώ κατά τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας η πολεοδομία οφείλει πρώτα και όχι κατόπιν, όπως προβλεπόταν, να ελέγχει μαζί με τα τοπογραφικά διαγράμματα κάλυψης αν έχει γίνει καταβολή ΕΦΚΑ και εισφορών προς το Δημόσιο.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου επιτρέπει τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών πάνελ και κεραιών κινητής τηλεφωνίας, μόνο με την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Στα σημαντικά του νομοσχεδίου που τροποποιούν αρκετές εκ των διατάξεων του νόμου 4495/17 είναι και η δυνατότητα που δίνεται στον ιδιοκτήτη αυθαίρετου, με μεσαία κατηγορία αυθαιρεσίας, να πληρώσει παράβολο, πρόστιμο και να συμπληρώσει την «Ταυτότητα Κτιρίου». Σημειώνεται ότι για τις μεσαίες παραβάσεις προβλεπόταν αναστολή κατεδάφισης για 30 έτη.

Για παράδειγμα, αφορά αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια.

Dikaiologitikanews.gr