Τετάρτη 01.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον

07.07.2022

Την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα αποχωρήσει και από πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, μόλις εκλεγεί διάδοχός του στην ηγεσία των Τόρις.

Ο Μπόρις Τζόνσον στο διάγγελμά του που απηύθυνε στους πολίτες έξω από την Downing Street 10, τόνισε ότι στην πολιτική κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και είπε, ότι θα παράσχει όλη του την υποστήριξη στον διάδοχό του.  «Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε ο Τζόνσον και πρόσθεσε ότι «σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο, για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης».

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά να παραμείνω στην εξουσία, δεν ήταν μόνο γιατί το ήθελα, αλλά γιατί ένιωθα την υποχρέωση, το καθήκον να συνεχίσω να υλοποιώ αυτό που σας υποσχεθήκαμε το 2019», τόνισε μεταξύ άλλων ο βρετανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σκληρό το γεγονός, πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του. Έκανε αναφορά στα «επιτεύγματα της κυβέρνησης» του, όπως τα χαρακτήρισε προτάσσοντας το Brexit λέγοντας πως η Βρετανία κατάφερε να χαράξει τον δικό της δρόμο φτιάχνοντας τους δικούς της νόμους.

Μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία λέγοντας ότι έφερε τα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει παίξει η Βρετανία στον πόλεμο της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγεί τη δύση» ενάντια στον Πούτιν.

Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.

[fbcomments]