Σάββατο 02.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ώρα για συμβιβασμούς

10.02.2015 /

«Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, με υποστήριξη των παραγωγών και ενθάρρυνση των νέων να στραφούν προς την αγροτική παραγωγή», αποτελεί για τον πρώτο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στο νομό Σάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος μάλιστα θέτει και θέμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί βαρύτατα τα τελευταία χρόνια. Από τις προτεραιότητές του βέβαια δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το σύστημα Υγείας που έχει τόσα χρόνια υπηρετήσει. Όσον αφορά στον ίδιο δικαίωση για αυτόν θα είναι: «να μπορώ να περπατώ περήφανος στους δρόμους των Τρικάλων νιώθοντας ότι βοήθησα να αποτραπεί η καταστροφή του τόπου μου»

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 

  1. Κ Παπαδόπουλε, κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Πρώτος σε ψήφους στο κόμμα σας. Θεωρείτε πως ήταν μια δικαίωση της μέχρι τώρα διαδρομή σας και των προσπαθειών σας;

 

Σας ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ πολύ όσους και όσες με τίμησαν με τη ψήφο τους. Να είναι σίγουροι ότι τόσο εγώ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του έχουμε απόλυτη συναίσθηση της σημασίας αυτής της ψήφου. Σε καμία περίπτωση μάλιστα δεν βλέπω την εκλογή μου ως δικαίωση-κορύφωση μίας κοινωνικής-πολιτικής διαδρομής, αλλά σαν ιστορική ευθύνη στην αφετηρία ενός δύσκολου δρόμου. Δικαίωση θα είναι στο τέλος αυτού του δρόμου να μπορώ να περπατώ περήφανος στους δρόμους των Τρικάλων νιώθοντας ότι βοήθησα να αποτραπεί η καταστροφή του τόπου μου.

 

  1. Μια εβδομάδα επαφών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη και θα έλεγε κανείς πως τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά όσον αφορά στη στάση των εταίρων μας. Θεωρείτε πως ήρθε η ώρα να συμβιβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επιταγές τους;

 

Αλίμονο αν περιμέναμε ότι με το που αναλάμβανε το τιμόνι της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ οι ηγεσίες των εταίρων μας θα διακατέχονταν από αισθήματα αλληλεγγύης και σύμπνοιας για τον ελληνικό  λαό που δεν έχουν δείξει 5 χρόνια τώρα. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι αυτή θα είναι σε πρώτη φάση η στάση που θα συναντήσουμε. Αυτή η στάση είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι ανόητοι οι εταίροι μας να δηλώσουν από την αρχή ότι είναι διατεθειμένοι, αν είναι, να υποχωρήσουν σε ένα, δύο, τρία πράγματα. Έτσι πας σε μια διαπραγμάτευση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει να διαπραγματεύεται πριν τη διαπραγμάτευση. Από την πρώτη στιγμή και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών τονίζουν σε όλες τις συναντήσεις τους, το ανορθολογικό του Μνημονίου και το αδιέξοδο της λιτότητας, τον σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και τη νωπή λαϊκή εντολή για τέλος της λιτότητας και ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Από αυτά καταλαβαίνετε ότι μόνο ώρα για συμβιβασμούς δεν είναι.

 

  1. Ο κ. Βαρουφάκης κατά τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, είπε πως συμφωνείτε με το 67% του μνημονίου. Είναι και δική σας θέση αυτό;

 

Νομίζω ακολούθησε διευκρινιστική δήλωση από τον ίδιο ότι δεν εννοούσε αυτό ακριβώς, αλλά ότι χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ταυτίζομαι πλήρως, είναι το τέλος του Μνημονίου, το τέλος της λιτότητας, το τέλος των πολιτικών που φτωχοποιούν την κοινωνία, και πετούν δημόσια χρήματα στην μαύρη τρύπα του χρέους. Η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα γονατίσουμε την ελληνική κοινωνία για να εξυπηρετήσουμε κανέναν δανειστή. Γιατί όπως θα λέγαμε στο χωριό μου, αν ο δανειστής είναι λογικός και έντιμος θα σου επιτρέψει να παράγεις, να αναπτυχθείς για να του επιστρέψεις τα χρήματά του, χωρίς να πεινάσει η οικογένεια σου και χωρίς να καταστραφεί η ιδιοκτησία σου. Σε αντίθετη περίπτωση νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από την τοκογλυφία.

 

  1. Γνώστης του συστήματος υγείας, πιστεύετε πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;

 

Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οι πολιτικές του Μνημονίου διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, την ίδια ώρα που επιδείνωσαν όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία. Επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, απουσία σχεδιασμού για την προστασία του περιβάλλοντος, ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια, είναι ορισμένοι χαρακτηριστικοί παράγοντες που επιδεινώνουν την υγεία του πληθυσμού. Από την άλλη έχουμε παρατημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υγειονομικό προσωπικό στα όρια της απαξίωσης, διόγκωση της ιδιωτικής δαπάνης στον χώρο της υγείας. Προφανώς λοιπόν αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Οι πολίτες χρειάζονται και απαιτούν ένα σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα. Και αυτό είναι το δικό μας στοίχημα, να δώσουμε σε όλους τους Έλληνες ένα άλλο ΕΣΥ, μία καθολική και άμεσα προσβάσιμη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να εξασφαλίσουμε φθηνότερη πρόσβαση στο φάρμακο και να κάνουμε έναν σοβαρό σχεδιασμό για τη δημόσια αγωγή υγείας και την προληπτική ιατρική.

 

  1. Χθες άκουσα τον κ. Κουρουμπλή να μιλά για απεμπλοκή 1.000 προσλήψεων που έχουν προκηρυχθεί, την ίδια ώρα όμως που οι εταίροι μας μιλάνε για απολύσεις.

 

Οι εταίροι λένε αυτά που νομίζουν ότι πρέπει να πουν και η κυρίαρχη Κυβέρνηση που έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στην λαϊκή εντολή, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο και στη βάση της δέσμευσης για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας η ενίσχυσή του με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό είναι μονόδρομος. Η ανακατανομή πόρων από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα υγείας, η εύρεση επιπλέον πόρων για το σύστημα υγείας και η εγγυημένη χρηματοδότησή από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορούν να εξασφαλίσουν έναν μακροχρόνιο ορίζοντα σχεδιασμού της πολιτικής για την υγεία.

 

  1. Πάμε στο νομό τώρα. Και οι τρεις βουλευτές ξεκινήσατε μια σειρά επισκέψεων σε φορείς και υπηρεσίες. Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν;

 

Ευτυχώς όλοι μας έχουμε κατανοήσει από την πρώτη μέρα ότι είναι αναγκαία η συνεχής επικοινωνία με την κοινωνία και τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.

Στις πιο άμεσες προτεραιότητες για τα Τρίκαλα, θα έβαζα την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, με υποστήριξη των παραγωγών και ενθάρρυνση των νέων να στραφούν προς την αγροτική παραγωγή. Ενίσχυση όμως που θα υπερβεί τις συνδεδεμένες με το κομματικό κράτος επιδοτήσεις, που ούτως ή άλλως, λόγω Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βαίνουν μειούμενες. Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να εστιάσει στην κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή και της αειφόρου γεωργίας, στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δικτύων, της τυποποίησης και της μεταφοράς και διάθεσης των προϊόντων με συντονισμένο τρόπο από τους δημόσιους φορείς. Το κράτος πρέπει να βρεθεί κοντά στον παραγωγό και όχι να περιμένει από τον παραγωγό να βρει δίαυλο να το προσεγγίσει.

Ένα δεύτερο κρίσιμο σημείο για την περιοχή είναι η ανάπτυξη των συγκοινωνιακών δικτύων, και ειδικότερα του σιδηροδρομικού δικτύου, με έμφαση στον άξονα προς Ηγουμενίτσα – Ήπειρο και προς τη Δυτική Μακεδονία, με προσανατολισμό τη Δυτική Ευρώπη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί βαρύτατα τα τελευταία χρόνια και για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ολόκληρο άξονα μέτρων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος δεν μπορώ να μην σταθώ στο ζήτημα της υγείας και στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δομές υγείας του νομού. Το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, η μονάδα του ΠΕΔΥ έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι ένας υπερβολικός φόρτος για το προσωπικό που έχει απομείνει, που για τους ασθενείς σημαίνει αναμονή και ταλαιπωρία, την ίδια ώρα που πολλές κλινικές και τμήματα κινδυνεύουν να κλείσουν. Αυτά πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν. Στις συνεργασίες που είχα με τον Υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή Υπουργό έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες.

 

  1. Πως είναι η πρώτη σας εμπειρία από το κοινοβούλιο;

 

Χωρίς αμφιβολία είναι μεγάλη τιμή η εκπροσώπηση του τόπου σου και  των συμπολιτών σου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι ιστορική ευθύνη να μπορέσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών του ελληνικού λαού ως μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αυτήν την ευθύνη την έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι η παρουσία μου στην Βουλή να συνοδευτεί από καλύτερες μέρες για τον τόπο και προς αυτήν την κατεύθυνση να είστε σίγουροι ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις.

[fbcomments]