Σάββατο 12.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Φιλία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα της Έκθεσης – Δείτε τις λύσεις

16.05.2016

H αξία της φιλίας, οι ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή και πώς αυτές επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο οποίο εξετάζονται φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών.
Στους υποψηφίους δόθηκε απόσπασμα από δοκίμιο του Ευάγγελου Παπανούτσου σχετικό με την αξία της φιλίας και τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν στο πώς αντιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ποιος ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία σχέσεων φιλίας.

 • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φροντιστήριου ΟΡΟΣΗΜΟ τα θέματα κρίνονται προσιτά για τους υποψήφιους.

  Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της περίληψης είναι ευσύνοπτο και κατανοητό, αποτελεί κλασικό δείγμα δοκιμίου, είδος με το οποίο οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι. Η άσκηση για την κατανόηση του κειμένου είναι βατή, όπως βατές χαρακτηρίζονται οι ερωτήσεις της θεωρίας και οι λεξιλογικές ασκήσεις.

  Στο θέμα της Έκθεσης το πρώτο ζητούμενο προσφέρεται για ανάπτυξη, αν και ως θέμα εντάσσεται στην ύλη της Α’ λυκείου, γεγονός που μπορεί να αιφνιδιάσει κάποιους μαθητές. Το δεύτερο ζητούμενο είναι οικείο στους περισσότερους μαθητές, αλλά θα πρέπει να το αναπτύξουν επισημαίνοντας και αρνητικές πλευρές.

  Συνολικά 103.366 μαθητές θα διεκδικήσουν μία 69.985 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους είναι μαθητές των γενικών λυκείων, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή σε τέσσερα μαθήματα.

  Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα (εξέταση σε  έξι μαθήματα) είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ.

  Όσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ο αριθμός όσων επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ- με 4 μαθήματα εξέταση) ήταν 2.457, αποτελώντας το 13.8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, υπήρχαν και 56 υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β των Ημερησίων ΕΠΑΛ. Δείτε τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων 

Πηγή: in.gr