Τρίτη 19.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πανελλαδικές 2016: “Ξήλωσαν” την εξεταστική επιτροπή

05.05.2016 /

Μόλις λίγες μέρες πριν από τις εξετάσεις. Τι αναφέρει στέλεχος του υπουργείου με εικοσαετή θητεία στη διοργάνωση των Πανελλαδικών. Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2016 απομακρύνθηκαν τα περισσότερα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» η απομάκρυνση ορισμένων μελών συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Δηλαδή τα μέλη της επιτροπής αντικαθιστώνται μερικώς με στόχο τα παλαιότερα μέλη να βοηθούν με την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα καινούργια μέλη, στη διεξαγωγή των πανελλήνιων εξετάσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το «ξήλωμα» της παλιάς ΚΕΕ είναι σχεδόν πλήρες, τακτική που δεν υιοθετείται, καθώς η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτείται η εμπειρία των παλιών μελών, που μπορεί να σώσει από λάθη.
Πολύ περισσότερο δε που φέτος οι εξετάσεις είναι διπλές (άρα και η επιλογή θεμάτων), αφού υπάρχουν οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται με το προηγούμενο σύστημα των έξι μαθημάτων και εκείνοι με το νέο (των 4+1 μαθημάτων). «Βασικός στόχος, που διατρέχει όλη τη διαδικασία οργάνωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι ένας: η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η ριζική αλλαγή της ΚΕΕ εγκυμονεί κινδύνους», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου με εικοσαετή θητεία στη διοργάνωση των Πανελλαδικών.
Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας
Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διεξαχθούν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις με αδιάβλητο και υποδειγματικό τρόπο, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο, τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων με την αλλαγή της πλειονότητας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ).
Ειδικότερα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «ξήλωμα» της Επιτροπής, λίγες ημέρες πριν τις Πανελλαδικές, προκειμένου να διοριστούν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΕ, αλλά και για πρόθεση σταδιακής υποβάθμισής της στη λειτουργία των εξετάσεων.
Το υπουργείο απάντησε ότι τα μέλη της ΚΕΕ ορίζονται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις και ότι πάντα υπάρχει ανανέωση των μελών, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι και φέτος συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη στην Επιτροπή.