Δευτέρα 13.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διδακτική οδηγία για το βιβλίο της Γ΄ Λυκείου «Ιστορία της Τέχνης»

14.01.2015

Διδακτική οδηγία εκδώθηκε για το βιβλίο της ιστορίας της τέχνης της Γ’ Λυκείου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από χωρίο σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθερνώνα.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση συστήνει στους διδάσκοντες να διευκρινίσουν το σημείο αυτό του βιβλίου κατά τη διδασκαλία με περισσότερες πληροφορίες και να αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας, το σχετικό διδακτικό υλικό του σχολικού βιβλίου «Έκφραση- Έκθεση» της Γ’ Γενικού Λυκείου, το οποίο διδάσκονται όλοι οι μαθητές.

«Η φράση “με τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από τον λόρδο Έλγιν το 1806…”, ενδέχεται να δημιουργήσει παρανοήσεις, καθώς, όπως γνωρίζουμε, δεν πρόκειται απλώς για μεταφορά των Γλυπτών στην Αγγλία αλλά για βίαιη απόσπασή τους από το μνημείο του Παρθενώνα, του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα. Είναι σαφές ότι η σχετική ενότητα του ανωτέρω σχολικού βιβλίου δεν έχει ως στόχο να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο απόσπασης των γλυπτών από τον Έλγιν και για τη λεηλασία του μνημείου, αλλά να παρουσιάσει την επίδραση που άσκησε στους Ευρωπαίους η ελληνική τέχνη και τον θαυμασμό τους απέναντι σε αυτήν. Ωστόσο, συνιστάται στους διδάσκοντες να διευκρινίσουν το σημείο αυτό, κατά τη διδασκαλία, με περισσότερες πληροφορίες και να αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας, το σχετικό διδακτικό υλικό που περιέχεται στις σελίδες 138-149 του σχολικού βιβλίου “Έκφραση -Έκθεση” της Γ’ Γενικού Λυκείου, το οποίο διδάσκονται όλοι οι μαθητές» αναφέρεται στην απόφαση του ΙΕΠ.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργηός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε προαναγγείλει την έκδωση της οδηγίας, ενώ σε σχόλιο του είχε τονίσει πως «το βιβλίο επρόκειτο να αποσυρθεί του χρόνου».

Πηγή newpost.gr