Δευτέρα 21.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Όχι στη φιλανθρωπία των διαφημιζόμενων επωνύμων»

07.03.2016

Η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες – Refugees Welcome to Piraeus αντιδρά στην προσπάθεια ορισμένων «επώνυμων» πολιτών να διαφημιστούν -όπως καταγγέλλει- μέσω φιλανθρωπικού έργου, και ειδικά μέσω της διανομής βοήθειας σε πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, αφού τονίζουν ότι θα εμποδίζουν στο εξής κάθε ανάλογη ενέργεια, που καμία σχέση δεν έχει με το ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους, ζητούν από τα ΜΜΕ να καλύπτουν το θέμα των προσφύγων με τον απαραίτητο σεβασμό.

Το κείμενο της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας για τους Πρόσφυγες – Refugees Welcome to Piraeus αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Ως αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία, οφείλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από πρακτικές που παρατηρούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να προφυλάξουμε το εγχείρημά μας και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συμμετοχή των εκατοντάδων αλληλέγγυων που το πλαισιώνουν.

»Ως εκ τούτου καταδικάζουμε:

• οποιαδήποτε είδους «φιλανθρωπία», που σαν στόχο έχει την αυτοπροβολή και τη διαφήμιση αυτού που την διενεργεί,

• η οποία θίγει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρίσκονται στο λιμάνι (όπως οι κάμερες που ακολουθούσαν τον Κο Ρουβά και την Κα Βαρδινογιάννη την περασμένη Πέμπτη στους χώρους, όπου διαμένουν όσοι φιλοξενούνται στο λιμάνι, κάνοντάς τους θέαμα -όπως οι ίδιοι μας εξέφρασαν αυτό που αισθάνθηκαν- ή όπως το άναρχο και ελλιπές μοίρασμα 200 κουτιών που έγινε την ίδια μέρα από την «Αποστολή» και εκκλησιαστικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί για πρώτη φορά στο λιμάνι το φαινόμενο άνθρωποι να σπρώχνονται για να παραλάβουν και πολλά παιδιά να κλαίνε, επειδή δεν πρόλαβαν να πάρουν ένα από τα κουτιά που μοιράζονταν),

• ή τέλος οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την υγεία μικρών παιδιών, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών γιατρών, όπως ο εμβολιασμός που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κας Βαρδινογιάννη την ίδια μέρα στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά.

»Τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές από όσους βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους όλες αυτές τις μέρες. Όποτε είναι εφικτό, θα εμποδίζονται από τους αλληλέγγυους που δραστηριοποιούμαστε στο λιμάνι και θα καταδικάζονται μέσω των συνελεύσεών μας.

»Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους, συλλόγους, συλλογικότητες, εταιρίες κτλ. που ανώνυμα και χωρίς καμιά διάθεση αυτοπροβολής στηρίζουν τους συνανθρώπους μας. Σε αυτούς βασιζόμαστε.

»Τέλος, ζητάμε από τα ΜΜΕ, τους εικονολήπτες και τους φωτογράφους, να σεβαστούν την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, να μην τραβάνε πλάνα από τις αίθουσες διαμονής ή από τις ουρές την ώρα διανομής του φαγητού και να παραμένουν σε διακριτική απόσταση σεβόμενοι την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών».

Πηγή: efsyn.gr