Τετάρτη 06.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ουκρανικό: Η Ελλάδα καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν

14.02.2022

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί του Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Προηγήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Νίκου Δένδια, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, της Νίκης Κεραμέως και του Ανδρέα Καστανιώτη.

Η ανακοίνωση: 

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Στη Μόσχα ο Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στην ρωσική πρωτεύουσα την επόμενη Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Την επομένη, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι συνομιλίες Δένδια-Λαβρόφ στην Μόσχα γίνονται σε μια περίοδο που η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση δημιουργεί προβληματισμό, όχι μόνο για το ουκρανικό πρόβλημα αλλά και για μια σειρά άλλα θέματα στα οποία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εξάρτηση από την Ρωσία, όπως το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Κάλεσμα και από άλλες χώρες…

Η Νορβηγία, η Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο προστέθηκαν τις στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας επίσης ανακοίνωσε σήμερα πως εξέδωσε οδηγία προς τους Ιάπωνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει νωρίτερα πως οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να φύγουν «τώρα» από τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με ανακοίνωσή του καλεί και εκείνο όλους τους πολίτες της χώρας, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως, προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

Μπάιντεν: Φύγετε από την Ουκρανία άμεσα

«Τα πράγματα ενδέχεται να ξεφύγουν στην περιοχή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε εκ νέου τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Με δεδομένες τις αυξανόμενες απειλές για στρατιωτική δράση από την πλευρά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να στείλει αμερικανικό στρατό για να διασώσει τυχόν εγκλωβισμένους Αμερικανούς. «Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο NBC News.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Είναι δύσκολη η κατάσταση και τα πάντα μπορεί να ξεφύγουν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει επεξεργασία σεναρίου διάσωσης Αμερικανών που θα χρειαστεί να αποχωρήσουν εσπευσμένα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν υπάρχει. Θα πρόκειται για Παγκόσμιο Πόλεμο εάν αρχίσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, από αυτόν που βρισκόμασταν».