Πέμπτη 07.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση χτυπά την πόρτα της Ε.Ε.

27.02.2022

Η Ε.Ε. τόνισε σήμερα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εδώ και πολλά χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ότι ο αριθμός των Ουκρανών που εκτοπίστηκαν εσωτερικά λόγω της διαμάχης μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

«Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Οι ανάγκες αυξάνονται όσο μιλάμε», δήλωσε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

«Έτσι για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά από ειδική συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών της Ε.Ε. για να συζητήσουν την κρίση.

Επικαλούμενος εκτιμήσεις του ΟΗΕ, είπε ότι περίπου 18 εκατομμύρια Ουκρανοί θα επηρεαστούν από τη σύγκρουση με ανθρωπιστικούς όρους στη χώρα ή στις γειτονικές χώρες, 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι και 4 εκατομμύρια που εγκαταλείπουν τη χώρα ως πρόσφυγες.

«Αν και πρόκειται για πολύ πρόχειρες εκτιμήσεις, οι αριθμοί είναι τεράστιοι και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτού του είδους την έκτακτη ανάγκη, η οποία έχει ιστορικές διαστάσεις», πρόσθεσε ο Λέναρτσιτς.