Πέμπτη 29.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αλράιγκο: Όταν ένα αεροσκάφος τύπου F-35 έκανε αναγκαστική προσγείωση σε πλοίο με κοντέινερ

18.03.2022

Οι ιστορίες δύσκολων ελιγμών και επικίνδυνων προσγειώσεων που εκτελούνται από πιλότους είναι πολλές στην ιστορία της αεροπορίας. Ένας τέτοιος ελιγμός, ή μάλλον, μια τέτοια ατυχία έγινε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Ιούνιο του 1983, το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Illustrious, το οποίο παροπλίστηκε πρόσφατα μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας, συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Η άσκηση γινόταν στα ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας.

Ο υπολοχαγός Ιαν «Σοάπι» Γουάτσον , τότε νέος πιλότος 25 ετών, ετοιμαζόταν για την 14η πτήση του με το μαχητικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης Sea Harrier (VTOL).

Ένας εμπειρότερος πιλότος σε ένα άλλο Sea Harrier (VTOL) ζευγαρώθηκε με τον Γουάτσον ο οποίος έλαβε εντολή να βρει ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Οι δύο αναχώρησαν υπό σιγή ασυρμάτου και με κλειστά ραντάρ, σε περιβάλλον προσομοίωσης μάχης. Χώρισαν όταν έφτασαν περιοχή αναζήτησης τους, ανέβηκαν στο υψόμετρο που είχαν εντολή, άνοιξαν το ραντάρ τους, και άρχισαν να σαρώνουν διαφορετικές ζώνες.

Αφού η αναζήτηση ολοκληρώθηκε, ο Γουάτσον κατέβηκε και κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου ήταν να βρεθεί με τον πιο έμπειρο πιλότο. Όταν αυτός δεν φάνηκε, ο Γουάτσον στράφηκε σε ό,τι υπήρχε μέσα στο αεροπλάνο είπε. «Δοκίμασα το ραδιόφωνο. Άνοιξα το ραντάρ. Έβαλα τον συναγερμό έκτακτης ανάγκης. Απολύτως τίποτα. Δεν παρατηρήθηκαν επιστροφές ραντάρ», είπε.

huffingtonpost.gr

Ετικέτες: