Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

18.07.2015
Αθήνα
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ορκίστηκαν τα μέλη της κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν οι Παύλος Χαϊκάλης, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιάννης Αμανατίδης, ενώ οι υπόλοιποι επτά που ανέλαβαν χαρτοφυλάκια έδωσαν πολιτικό όρκο.

Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών έγιναν κατά την άφιξή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Γνωρίζω τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την τοποθέτησή μου, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να φέρω εις πέρας την ευθύνη που ανέλαβα. Έχω μάθει από πίεση, έχω 35 χρόνια ένσημα ξέρω τι σημαίνει ανεργία» δήλωσε ο υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει, είναι μία δύσκολη συμφωνία. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, η δουλειά μας θα μετρηθεί. Πρέπει να αντιστρέψουμε το αίσθημα των πολιτών και να αισθανθούν ασφαλείς με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει» ανέφερε μεταξύ άλλων η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Η οριστικοποίηση της συμφωνίας και η εφαρμογή της είναι μία νέα μάχη που θα τη δώσουμε όλοι» είπε ο νέος υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «αυτά που θα εφαρμόσουμε θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν και στο πλαίσιο των συνθηκών κοινωνικά δίκαια. Το θέμα είναι όχι μόνο να κλείσει η συμφωνία, που θα κλείσει, αλλά και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί». Σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, είπε: «Η Αριστερά θέλει τον κόσμο στους δρόμους».

«Είναι μια δύσκολη εποχή, αλλά νομίζω πως έχουμε δημιουργήσει τη βάση για να την ανατρέψουμε και να την αναστρέψουμε. Το βασικό σύνθημα είναι ‘δουλειά, δουλειά, δουλειά’» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ΆμυναςΔημήτρης Βίτσας.

«Ξεκινάει μια πολύ σκληρή δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών γιατί η ‘φωτιά’ της φοροδιαφυγής δεν έχει σβήσει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης.

««Ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα. Απαιτείται να υπάρξει εργώδης προσπάθεια για να ελαφρύνουμε τον κόσμο» τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

«Πιστεύω πως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Οι ΑΝΕΛ φερθήκαμε υπεύθυνα στις συνθήκες των καιρών. Τα πρώτα δύο μνημόνια ήταν σε καιρό ειρήνης. Τώρα υπήρξαν συνθήκες ‘πολέμου’» επισήμανε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Τέρενς Κουίκ.

«Είναι δύσκολη στιγμή, ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε να κάνω ό,τι μπορώ στην Ευρώπη για να βελτιωθούν τα πράγματα. Καλή δύναμη σε όλους μας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.

Μετά το τέλος της ορκωμοσίας θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής χαρτοφυλακίων και με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις των πρώην υπουργών, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που καρατομήθηκαν μετά την απόφασή τους να διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Τη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που αναβαθμίζεται σε υπουργό από αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.