Σάββατο 12.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τους αγρότες

26.02.2016

Στα μπλόκα θα παρθούν σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, αφού συσκέψεις θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα οι επιτροπές αγώνα σε Τέμπη και Νίκαια.

Στις δύο γενικές συνελεύσεις του νομού Λάρισας (του μπλόκου της Νίκαιας στις 5 μ.μ. και των Τεμπών στις 7 μ.μ.) θα γίνει μία αποτίμηση των συναντήσεων με τον πρωθυπουργό και των αποτελεσμάτων του αγώνα, ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Προσδοκίες για σταδιακή αποκλιμάκωση δημιουργήθηκαν από τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των λεγόμενων «σκληρών» μπλόκων.

Στη διαβεβαίωση ότι ΟΓΑ θα παραμείνει ως έχει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και μετά πιθανόν να συγχωνευθεί με το ενιαίο ταμείο, προχώρησε (ΕΡΤ) ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκτίμησε πως μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των πολυήμερων αγροτικών κινητοποιήσεων, τις οποίες και χαρακτήρισε δίκαιες.

Συνάντηση με Τσίπρα ζητούν κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι μάλιστα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στις δυο συναντήσεις που είχε με αγρότες και τονίζουν ότι τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι διαφορετικά από εκείνα των αγροτών.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζεται ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, κυρίως σε ότι αφορά στο κόστος παραγωγής .

Τα επιμέρους προβλήματα του κλάδου που τίθενται είναι:

·    Καθυστέρηση στις υποσχόμενες πληρωμές ενισχύσεων (παλαιές και νέες) με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό των ζώων και την θανάτωση ενός μέρους αυτών

·    Μείωση του ΦΠΑ στην προμήθεια κτηνοτροφικών εφοδίων. Το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια και το τίμημα βοσκή

·    Κατάργηση του τιμήματος για την περισυλλογή και καύση νεκρών ζών

·    Το κόστος ενέργειας το οποίο είναι μεγαλύτερο για έναν κτηνοτρόφο που εργάζεται 365 μέρες τον χρόνο

·    Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Το θέμα της φέτας σε σχέση με την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

·    Η μεγάλη φορολόγηση και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οπότε τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι αγρότες οδηγούνται σε ανεργία και μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Αποκλεισμοί σε υπ. Μακεδονίας – Θράκης και Σπάρτη

Την είσοδο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους αγρότες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιχείρησαν να ρίξουν την πύλη του υπουργείου.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα συμμετέχουν από 22 και πλέον μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας συμμτέχουν στο συλλαλητήριο στην  καρδιά της συμπρωτεύουσας.

Σε αποκλεισμό είναι από το πρωί και το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, από αγρότες που διαμαρτύρονται για το προσχέδιο του ασφαλιστικού.

Ομάδα αγροτών, βάζοντας μπροστά στην είσοδο του διοικητηρίου της Αντιπεριφέρειας δώδεκα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, δεν επέτρεψαν την είσοδο στους υπαλλήλους και το πολιτικό προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας.

Πηγή: efsyn.gr