Τετάρτη 08.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γιατί αντιδρούν οι οπτικοί στην απόφαση για πληρωμή των γυαλών οράσεως με voucher

26.10.2018

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση, χωρίς καμία προειδοποίηση, άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για γυαλιά οράσεως δίνοντας μαζί με την συνταγή και βεβαίωση η οποία ενέχει θέση voucher (εγγύησης).

Οι οπτικοί – οπτομέτρες της χώρας αποφάσισαν να μη δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως έχοντας γνωστοποιήσει του λόγους της αντιθέσεώς τους με δημόσιες ανακοινώσεις. Σε αυτές τονίζουν ότι απέναντί τους ΔΕΝ είναι ο έλληνας ασφαλισμένος, αλλά ο ΕΟΠΠΥ με τις παράλογες αποφάσεις του.

Επειδή ο αρμόδιος αναπληρωτής υγείας επιχείρησε πρόσφατα να «διχάσει» την ελληνική κοινωνία κατά τρόπο απρόκλητο και συκοφαντικόπροβάλλοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη «μείωση» της γραφειοκρατίας, δηλώνουν επανειλημμένως ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για να μην στέκεται ο ασφαλισμένος σε «ουρές».

Λησμονεί εκουσίως, βεβαίως ο αρμόδιος αναπληρωτής υγείας ότι ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να παρέχει στον ασφαλισμένο του – δικαιούχο γυαλιά, όχι ο οπτικός. Ομοίως λησμονεί εκουσίως ότι υπόλογος στον ασφαλισμένο δεν είναι ο οπτικός, αλλά ο Ασφαλιστικός Φορέας.

Οι Οπτικοί και Οπτομέτρες της χώρας επισημαίνουν για μια ακόμη φορά ότι είναι αντίθετοι στο νέο καθεστώς του ΕΟΠΠΥ γιατί:

1) Ο οπτικός δεν παρέχει μόνο υπηρεσία υγείας με την στενή έννοια του όρου, αλλά διαθέτει προϊόν. Τα καταστήματα οπτικών, σύμφωνα και με το πλέγμα των διατάξεων νόμου που διέπουν την λειτουργία τους, είναι εμπορικά καταστήματα κι όχι αποκλειστικώς εγκαταστάσεις υπηρεσιών υγείας.

2) Δεν μπορούμε να δεχόμαστε «χαρτιά» αντί χρημάτων, αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους, τους φόρους μας κλπ.

3) Ταυτοχρόνως «αδιόρατος» παραμένει ο χρόνος πληρωμής μας, ενώ την εξόφλησή μας μας την υπόσχονται!

4) Δεν θα εισπράττουμε το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο ποσό εκ της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω του «κλειστού προϋπολογισμού». Βέβαια εμείς θα εκδίδουμε φορολογικό παραστατικό για όλο το ποσό. Είναι προφανές για κάθε επαγγελματία ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με προοπτική ζημίας, όπως μετά βεβαιότητος θα υπάρξει με την καθιέρωση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) αλλά και του μηνιαίου κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate), ώστε να μην απολείπεται καμία αμφιβολία για την οικονομική μας καταστροφή!

Είναι δε, απολύτως βέβαιο, ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο διαθέσεως ο προϋπολογισμός του Οργανισμού θα εκτιναχθεί αντί να μειωθεί, αφού οι πολίτες θα σπεύσουν να προμηθευτούν μαζικά γυαλιά, αλλά και διότι δεν παρέχεται καμία δικλείδα ασφαλείας και κανένας έλεγχος!

Για όλα τα παραπάνω ζητούν την κατανόηση, την στήριξη αλλά και την συμπαράσταση όλων των ασφαλισμένων καθώς και συγγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν στο μέλλον, αλλά για τις επιχειρήσεις τους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
ΟΠΤΙΚΩΝ – ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ