Παρασκευή 12.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνέντευξη Οικονόμου στο Πρώτο Θέμα που μιλά και για τις συνεργασίες

08.05.2023

“ΝΔ – αλαζονεία, ΣΥΡΙΖΑ – αυταπάτες, ΠΑΣΟΚ – ωριμότητα και φρεσκάδα” είναι  η περιγραφή του πολιτικού σκηνικού… στη συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτού Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Οικονόμου που φιλοξένησε στο Κυριακάτικο φύλλο της η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, «Πρώτο Θέμα».

Αναλυτικά:

Κύριε Οικονόμου έχετε διατελέσει βουλευτής για μία ημέρα το 2012, αφού στις επαναληπτικές το ΠΑΣΟΚ δεν συγκέντρωσε στα Τρίκαλα το αναγκαίο ποσοστό. Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες κι ότι το κόμμα σας «επιστρέφει» με άλλη δυναμική; Πάντως στα γκάλοπ δεν φαίνεται ότι εξασφαλίζετε ισχυρό διψήφιο ποσοστό πανελλαδικά…

Είναι πραγματικά μυθιστορηματική η ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Η γέννηση, η άνοδος, η κυριαρχία, η πτώση, ο ανηλεής πόλεμος των αντιπάλων και η προσπάθειά τους να ιδιοποιηθούν την κληρονομιά του, και εκεί που όλοι το θεωρούσαν τελειωμένο, η αναγέννηση. Πιστεύω πως το βράδυ των εκλογών ο ελληνικός λαός θα επιβεβαιώσει με την ψήφο του αυτό που καταδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις πολλούς μήνες τώρα: σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν. Εμείς θα έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, εκείνοι θα μετράνε απώλειες και θα προσποιούνται ότι δεν τις βλέπουν. Εμείς θα σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, εκείνοι θα μιλάνε για νικητές και ηττημένους. Το τοξικό δικομματικό πάρτι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει.

-Ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για την εκ νέου συμμετοχή σας στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;

Ένα πολιτικό και ένα βαθιά προσωπικό κίνητρο. Το πολιτικό είναι ότι τα Τρίκαλα και όλη η Ελλάδα χρειάζονται ξανά το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι, τους δοκιμάσαμε όλους και ξέρουμε πλέον,  και για να γίνει αυτό κανείς δεν μπορεί να λείψει από την προσπάθεια. Από την άλλη, η ψυχιατρική μου ειδικότητα ορίζει τον αλτρουισμό ως την πιο ώριμη ψυχική άμυνα. Με την συμμετοχή στα κοινά ανοίγεται ένας τέτοιος δρόμος προσφοράς, όπως καταλαβαίνετε, που πάντα αισθανόμουν ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα του ποιος είμαι. Συν του ότι δεν πρόλαβα καθόλου να βοηθήσω τον τόπο μου ως βουλευτής το 2012. Νιώθω ότι έχω ένα καθήκον που θέλω να εκπληρώσω.

-Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει το ΠΑΣΟΚ να προωθήσει την επόμενη μέρα;

Πολλά πρέπει να γίνουν, αλλά όλα ξεκινάνε από ένα πράγμα: από το εάν θα πιάσουμε ξανά το νήμα των μεγάλων θεσμικών αλλαγών από εκεί που το αφήσαμε ως χώρα το 2011-2012. Να αποκτήσουμε κράτος που παράγει ευημερία και αξιοκρατία, όχι ελλείμματα και ρουσφέτια. Ένα παράδειγμα: Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μία υπόθεση που από τη μετάταξη του σταθμάρχη μέχρι τις διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ μυρίζει παντού ρουσφέτι, προτείναμε ξανά ανοικτούς διαγωνισμούς για κάθε θέση ευθύνης στο δημόσιο και σε φορείς. Οι ηγεσίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ότι δεν άκουσαν. Δεν είναι τυχαίο.

-Καταρχάς θεωρείτε ότι παρά το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση η οποία θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής;  Και αν ναι, με το πρώτο κόμμα;

Φυσικά και υπάρχει, εκτός κι αν κάποιοι σκέφτονται το καλό της χώρας μόνο αν έχουν πρωθυπουργική καρέκλα. Η βασικότερη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να πάρει το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που θέλει πραγματικά να γίνει προσπάθεια κυβέρνησης συνεργασίας, ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Με δύο κόμματα, με τρία κόμματα, όσο ευρύτερη η συνεργασία, τόσο το καλύτερο για την χώρα.

-Δηλαδή συμφωνείτε ότι ακόμη και αν το πρώτο κόμμα προηγηθεί με ένα ισχυρό ποσοστό (χωρίς όμως αυτοδυναμία), το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιμείνει στους όρους του; Ακόμη και στις πιθανές δεύτερες εκλογές;

Σύντομα το ερώτημα που κάποιοι θα κληθούν να απαντήσουν είναι ένα: Τι έχει μεγαλύτερη σημασία, το καλό της χώρας ή η πρωθυπουργική καρέκλα; Το Εγώ ή η Ελλάδα; Εμείς αυτό που λέμε είναι πολύ απλό, είναι μία συμφωνία τιμής με τους πολίτες και μας δεσμεύει όλους, όσες εκλογές κι αν θέλουν να προκαλέσουν άλλοι: Ζητάμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Αν δεν το πάρουμε, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Αν το πάρουμε θα κάνουμε τα πάντα για κυβέρνηση συνεργασίας. Πρώτα προγραμματική σύγκλιση, μετά τα πρόσωπα που θα την εκφράσουν. Κατηγορηματικό όχι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα που απέτυχαν.

-Με …ψυχιατρικούς όρους, η περιγραφή του πολιτικού σκηνικού…

ΝΔ – αλαζονεία, ΣΥΡΙΖΑ – αυταπάτες, ΠΑΣΟΚ – ωριμότητα και φρεσκάδα.

[fbcomments]