Τετάρτη 03.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οικογενειακός γιατρός: Στο brain drain ρίχνει την ευθύνη για το «ναυάγιο» το υπουργείο

21.12.2018

Με δύο ταχύτητες αναμένεται να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς το μεγάλο πρόβλημα -της έλλειψης γιατρών- παραμένει άλυτο περίπου δύο εβδομάδες πριν την έλευση του νέου έτους. Με τα σημερινά δεδομένα από 1/1/2019 ο περίφημος θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα εφαρμόζεται όπου… θα υπάρχει, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης συνεχίζουν να σκοντάφτουν στην άρνηση των περισσότερων γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε την Π.Φ.Υ. «εθνική υπόθεση» και επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες για τη διαφαινόμενη αποτυχία της μεταρρύθμισης στο… brain drain.

Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε πως δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και πως υποτιμήθηκαν οι δυσκολίες της νησιωτικής χώρας και των απομακρυσμένων περιοχών. Υπεραμύνθηκε της απόφασης να καθοριστούν οι αποδοχές των οικογενειακών γιατρών στο ύψος εκείνων που λαμβάνουν οι επιμελητές Α’ ΕΣΥ, αλλά πρόσθεσε πως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δεν αρκούσε μόνο αυτή. «Η ΠΦΥ ήταν πολύ σύνθετο θέμα, δεν ήταν μόνο οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που φαίνονταν, υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε, ο κ. Ξανθός στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) έχουν προσληφθεί 500 οικογενειακοί γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, και άλλοι 700 έχουν συμβληθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλάμβανε τουλάχιστον 3.900 γιατρούς και 239 ΤΟΜΥ – ενώ μέχρι τώρα έχουν ανοίξει 101. Οι πολίτες που έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό είναι περίπου 1,1 εκατ. και υπάρχουν άλλοι 400.000 σε καθεστώς αναμονής.

Η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε σε επίσημη αναδίπλωση καθώς ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε πως δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση όσων δεν έχουν γραφτεί. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς θα εξυπηρετούνται όσοι δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό στην περιοχή τους, παρόλο που παραδέχθηκε πως σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει γιατρός ούτε δημόσιας μονάδας ούτε ιδιώτης συμβεβλημένος, πρόβλημα που είναι μεγαλύτερο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε πως θα δοθεί κίνητρο στους πολίτες για να εγγραφούν στο νέο σύστημα, καθώς θα έχουν προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας σε πρώτη φάση και στα νοσοκομεία σε δεύτερη φάση στο κλείσιμο ραντεβού για επίσκεψη ή για εξέταση. Το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί με εγκύκλιο -είπε ο κ. Ξανθός- χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Με εγκύκλιο θα λυθεί και το θέμα των ραντεβού προς τους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον Ν 4486/2017, από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το σύστημα των παραπομπών, δηλαδή οι επισκέψεις πχ σε ορθοπεδικό, καρδιολόγο, νευρολόγο, κ.ά., θα γίνονταν μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό.

Η ελαστικοποίηση του συστήματος παραπομπής όπως την παρουσίασε η ηγεσία της Αριστοτέλους είναι μία έμμεση παραδοχή της μέχρι τώρα αποτυχίας της ΠΦΥ και της ελλιπούς κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς. Όπου υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί, θα μειώνονται τα διαθέσιμα για τους πολίτες ραντεβού των ειδικευμένων γιατρών, καθώς η πρόσβαση στους ειδικευμένους θα γίνεται μέσω του οικογενειακού γιατρού. «Όπου ο τελευταίος σπανίζει, τα ραντεβού των ειδικευμένων θα είναι περισσότερα» εξήγησε ο αναπληρωτής γραμματέας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

Πώς θα καλυφθούν οι περιοχές που δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί

Για να καλυφθούν οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί είτε διότι δεν υπήρξαν καθόλου είστε διότι «συμπλήρωσαν» τον πληθυσμό ευθύνης τους, ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε πως «θα αλλάξει στο σύστημα η γεωγραφική κατανομή των περιοχών όπως εμφανίζονται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αναζητούν γιατρό και σε όμορες περιοχές». Για παράδειγμα, αν οι κάτοικοι του Αμαρουσίου δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό -στο Μαρούσι υπάρχουν 8 σε δημόσια μονάδα υγείας και 2 ιδιώτες συμβεβλημένοι- θα μπορούν να αναζητούν οικογενειακό γιατρό στις γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, απάντηση για το χρονοδιάγραμμα αυτής της δυνατότητας δεν δόθηκε.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εξαιρούνται από τις παραπομπές όλα τα έκτακτα και επείγοντα όπως και τα γυναικολογικά, οφθαλμιατρικά, ψυχιατρικά και οδοντιατρικά περιστατικά. Παρουσίασε ακόμη τις πιλοτικές ακαδημαϊκές ΤΟΜΥ, δηλαδή ΤΟΜΥ με συνέργεια των πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλονίκης, και τις κινητές ΤΟΜΥ, χωρίς πάλι να κάνει καμία αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.

Το πλαίσιο που συζητείται με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων το επόμενο διάστημα, και μόλις διακοπούν οι ισχύουσες σήμερα συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, περίγραψε ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός.

«Θα πάμε κατά πράξη και περίπτωση, ανά περιοχή και ανά ειδικότητα, και δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Οι επισκέψεις και κατά συνέπεια οι αποζημιώσεις θα είναι τριών κατηγοριών: θα υπάρχει η ελεύθερη επίσκεψη του ασφαλισμένου όπως πχ σήμερα πηγαίνει σε καρδιολόγο, θα υπάρχει η επίσκεψη με παραπεμπτικό και θα υπάρχει και η επίσκεψη των χρονίως πασχόντων. Κάθε επίσκεψη θα αποζημιώνεται διαφορετικά» είπε ο κ. Βαρδαρός. Τέλος, ανέφερε πως το 2019 πρόκειται να ξεκινήσει η οδοντιατρική φροντίδα μέσω του ΕΟΠΥΥ που θα καλύψει περίπου 900.000 παιδιών, ηλικίας 5 -12 χρόνων προληπτικά και θεραπευτικά.

 

www.in.gr