Τετάρτη 26.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χαστούκι του ΟΗΕ στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

18.08.2015

Με μια φρασεολογία που δεν θυμίζει σε τίποτα διπλωματικές διατυπώσεις ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ξεμπροστιάζει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Σε μια συγκυρία που το πρόβλημα της συνεχούς άφιξης μεταναστών και προσφύγων γίνεται εκρηκτικό, καθώς τα στοιχεία αποτυπώνουν δραματική επιδείνωση: 21.000 άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά μόνο την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου. Τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων ενώ όλη την περσινή χρονιά είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια 47.000 άνθρωποι!

Ο ΟΗΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και εξηγεί ότι η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες των Ηωμένων Εθνών δεν μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση της ωρολογιακής βόμβας των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν συνεχώς στην Ελλάδα.

«Αν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος» τόνισε ο κ. Σπίντλερ.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) επανέλαβε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στις ελληνικές ακτές έχουν φτάσει 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.

Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.

Για απόλυτο χάος στα νησιά μιλούσε ξανά ο ΟΗΕ πριν από 11 μέρες

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, όχι ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, αλλά ότι δεν μπορεί καν να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες! Ήταν στις 7 Αυγούστου όταν ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε την Λέσβο, την Κω και τη Χίο κάλεσε τις ελληνικές αρχές να θέσουν υπό έλεγχο το «απόλυτο χάος» που επικρατεί στα ελληνικά λόγω της καθημερινής άφιξης χιλιάδων μεταναστών στις ακτές τους.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη», είχε δηλώσει ο κ. Κοστέλ προσθέτοντας:  «Έτσι στα νησιά επικρατεί το απόλυτο χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση», είχε τονίσει ο Κοστέλ, ένας βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση» στην τριακονταετή εμπειρία του.

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Φλαμπουράρης: Η Τασία δεν έχει κάνει μπάνια φέτος…

Την ίδια ώρα, σε μια απίστευτη επίδειξη πολιτικής ελαφρότητας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αποθέωσε την αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό υποστηρίζοντας δημόσια ότι είναι η μόνη υπουργός που δεν έχει κάνει μπάνια φέτος! Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ήδη κατακλύζουν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα συνεχίζουν να καταφτάνουν στην ελληνική επικράτεια κατά εκατοντάδες κάθε μέρα και η κυβέρνηση δείχνει προφανή αδυναμία να διαχειριστεί το πρόβλημα. Οταν στη Λέσβο περίπου 4.000 άνθρωποι μοιράζονται μια τουαλέτα στο λιμάνι και στην Κω περισσότεροι από 2.000 παραμένουν στο νησί, στην κυβέρνηση βαυκαλίζονται που κατάφεραν να φτιάξουν ένα κέντρο για μερικές εκατοντάδες διερχόμενων μεταναστών στο Βοτανικό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Τασία: Οι μετανάστες δεν λιάζονται. Εξαφανίζονται!

«Μέχρι και τις 15 Αυγούστου ακριβώς, γιατί και 15 Αυγούστου γίνανε μεταφορές, φεύγανε κανονικά (οι μετανάστες από τα νησιά) προς την Αθήνα. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την μεταφορά τους. Το πρόβλημα υπήρχε μόνο στην Κω, όπου είχε συγκεντρωθεί ένας μεγάλος πληθυσμός που δεν μπορούσε να ταυτοποιηθεί. Στη Λέσβο δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα. Τώρα, για δύο τρεις μέρες, που τα πλοία δεν έχουν θέσεις, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μεταφοράς αυτών των ανθρώπων. Να είστε σίγουροι ότι θα το λύσουμε» υπογράμμισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή η υπουργός που είναι αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης τόνισε: «Όσοι επιθυμούν να φιλοξενηθούν, υπάρχει ανοιχτός χώρος φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Οι υπόλοιποι τραβάνε τον δρόμο τους. Κι εκεί όταν απάντησα ότι (οι μετανάστες) εξαφανίζονται, γιατί ακριβώς δεν μπορώ να λέω κάποια πράγματα δημόσια, γιατί υπάρχει και η Ευρώπη, το κάνανε κι αυτό ανέκδοτο. Κι όταν είπα λιάζονται, γιατί εκεί κάνανε τις επαφές, κι αυτό έγινε ανέκδοτο. Γιατί, ακριβώς δεν ξέρετε ούτε από υπαινιγμούς ούτε από δημόσιο λόγο. Τώρα, δεν λιάζονται. Εξαφανίζονται!».

Η κυβέρνηση ναυλώνει πλοίο για την μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά στον Πειραιά

Στη ναύλωση πλοίου που 2.500 θέσεων που θα μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Η κυρία Γεροβασίλη εξήγησε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωικό σταθμό 9.84 ότι σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες και επειδή υπήρχε και το θέμα της γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, να γίνεται αυτό μέσα στο πλοίο,προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορηθούν γρηγορότερα τα νησιά.

Σε ερώτηση για το «αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών νέων κέντρων υποδοχής, στη Λέρο, τη Χίο και την Κω» η κυρία Γεροβασίλη απάντησε: «Είναι απαραίτητο να υπάρξουν καινούργιοι χώροι υποδοχής. Δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι τραγικές εικόνες τις οποίες βλέπουμε καθημερινά, με παιδιά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Υπήρξαν αντιστάσεις, και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς. Από εκεί και μετά, η κυβέρνηση, το υπουργείο, έχει δημιουργήσει κι ένα συντονιστικό όργανο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η αποσυμφόρηση των νησιών, που πραγματικά δεν μπορούν να σηκώσουν αυτούς τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Και, βεβαίως, έγινε ο χώρος υποδοχής στον Ελαιώνα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί και άλλος, εκτός Αττικής πια, για να μεταφερθούν γρήγορα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά».

Αναφερόμενη γενικότερα στο πρόβλημα η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Είναι οι εμπόλεμες οι καταστάσεις οι οποίες γεννούν κύματα προσφύγων πολύ μεγάλα. Επομένως, είμαστε μπροστά σε μια κρίση, είμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα και σε καινούργιους αριθμούς μεγάλους. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους, αλλά ούτε τις υποδομές, προκειμένου να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς απέναντι σε όλο αυτό. Γίνονται προσπάθειες φυσικά…Έχει παρέμβει και ο Επίτροπος και έχουν γίνει πολλές συσκέψεις… Αυτό που έχει επιδεινώσει και επιδεινώνει δραματικά το πρόβλημα, είναι ότι, ενώ βλέπουμε και ανθρώπους να συνωστίζονται προκειμένου να μετακινηθούν γρήγορα εκτός Ελλάδας, η πολιτική που φαίνεται να αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι το να χτίζουν τοίχους για να αποτρέψουν το κύμα μεταναστών, αλλά και η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής πραγματικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτούς τους ρυθμούς εισροών. Θα πρέπει η Ευρώπη να πάρει συνολικά την ευθύνη, θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθείται και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Διότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε αυστηροποιώντας διαδικασίες νομικές στην Ελλάδα ούτε, βεβαίως, μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τις βάρκες, όπως αντιλαμβάνεστε».

Πηγή: Πρώτο Θέμα