Πέμπτη 04.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οδηγήθηκε στη φυλακή… μετά από 17 χρόνια

04.07.2017 /

Μετά από 17 χρόνια, η υπόθεση των πλαστών σεμιναρίων στο ΚΕΚ ΝΕΛΕ της τότε Νομαρχίας Καρδίτσας εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας και ο τότε διευθυντής του ΚΕΚ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή.
Όπως αναφέρει η Ελευθερία Λάρισας, “ούτε μια ούτε δύο, αλλά έντεκα συνεδριάσεις χρειάστηκε το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας για να ολοκληρώσει την εκδίκαση μιας πολύ σημαντικής υπόθεσης.
Πρόκειται για την περίπτωση επιδοτούμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων, κάποια εκ των οποίων αποδείχθηκαν «φαντάσματα» και γίνονταν υπό τη σκέπη της τότε Νομαρχίας Καρδίτσας. Μια υπόθεση με πολλά χρήματα τα οποία έρχονταν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, περνούσαν από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά κανείς δεν γνωρίζει εν τέλει πού κατέληξαν, με εκπαιδευτές και εκπαιδευομένους να εμφανίζονται μόνο στα χαρτιά αλλά και έγγραφα πλαστογραφημένα.
Την Παρασκευή (30/6) το μεσημέρι καταδικάστηκαν δύο άτομα: Ο τότε διευθυντής των ΚΕΚ ΝΈΛΕ σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και οδηγήθηκε στις φυλακές. Το άλλο άτομο είναι η γραμματέας του που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 ετών και της οποίας η ποινή μετατράπηκε χρηματικά.
Όλες οι κατηγορίες αφορούσαν σε ποσά που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.
Λιγόστεψαν οι ποινές
Να θυμίσουμε ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε 2014, ο διευθυντής του ΚΕΚ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 25 χρόνων, ενώ σε 18 χρόνια κάθειρξης είχε καταδικαστεί η γραμματέας του ΚΕΚ.
Στο διάστημα αυτό παρέμειναν ελεύθεροι διότι είχαν πετύχει αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και στο εφετείο.
Το είχε γράψει το ΕΘΝΟΣ
Στις 22/10/2014 η εφημερίδα έγραφε σχετικά. Καθηγητής με καταδίκη για πλαστογραφία στην Καρδίτσα διευθύνει σχολείο!
Καθηγητής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 χρόνων για πλαστογραφία και υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού, αδικήματα που τέλεσε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως διευθυντής του ΚΕΚ της ΝΕΛΕ Νομαρχίας Καρδίτσας, ωστόσο συνεχίζει να υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση και μάλιστα να κατέχει θέση διευθυντή σε σχολείο.
Περιέργως ο φάκελός του στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, όπου είναι η οργανική θέση του Σ.Τ., είναι? καθαρός και σε αυτόν δεν έχει περιληφθεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ούτε καν το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκε και δικάστηκε τον Μάιο του 2013 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.
Σύμφωνα με τον νόμο, και μόνο με την έκδοση του βουλεύματος -πολύ περισσότερο με την καταδικαστική απόφαση- ο εκπαιδευτικός έπρεπε να τεθεί αμέσως σε αργία, παίρνοντας το 1/3 του μισθού. Ο ίδιος όμως πήρε και φέτος απόσπαση από τη Βοιωτία, στα Γρεβενά.
Η υπηρεσία του δεν γνωρίζει το παραμικρό και ο φάκελός του είναι? λευκός, είτε επειδή ο εισαγγελέας δεν ενημέρωσε σχετικά είτε επειδή ο ίδιος δεν δήλωσε την επαγγελματική του ιδιότητα στο δικαστήριο.
Ο συνήγορος του υποστηρίζει ότι «από την πρώτη του κατάθεση έχει δηλώσει το επάγγελμά του» και αποδίδει το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί σε αργία σε… «ερμηνεία του νόμου, την οποία αποδέχονται και έγκριτοι νομικοί», προτρέποντας «να περιμένουμε και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».
Οι κατηγορίες
Ο εκπαιδευτικός υπηρετούσε πριν από 15 χρόνια ως διευθυντής στο ΚΕΚ της ΝΕΛΕ Καρδίτσας και σύμφωνα με το κατηγορητήριο πλαστογράφησε τη σύμβασή του και εμφάνιζε ότι η αμοιβή του έφτανε στο ιλιγγιώδες ποσό του 10.000.000 δρχ. (τότε) τον μήνα.
Το Τριμελές Εφετείο Λάρισας τον καταδίκασε σε κάθειρξη 25 χρόνων, ενώ σε 18 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε και μία γραμματέας του ΚΕΚ.
Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πενταμελές Εφετείο, επέβαλε ωστόσο στους κατηγορουμένους τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Από την καταδίκη του καθηγητή έχουν περάσει 17 ολόκληροι μήνες και προκύπτουν πολλά ερωτηματικά γιατί δεν κοινοποιήθηκε ακόμη η απόφαση στην αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ από την πλευρά του συνηγόρου υποστηρίζεται ότι δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη.
Ωστόσο και από τη διαδικασία της ανάκρισης όφειλε ο εισαγγελέας να στείλει σχετικό έγγραφο στη Διεύθυνση όπου είναι η οργανική θέση του εκπαιδευτικού, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως επειδή ο φάκελός του φέρεται… καθαρός δεν έχει κινηθεί ποτέ η πειθαρχική δίωξή του!!!
Πηγή: Η αλήθεια