Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο

18.03.2016

Με στόχο την εφαρμογή της σχολικής διαμεσολάβησης στα σχολεία, της πρακτικής επίλυσης των σχολικών συγκρούσεων δηλαδή μέσω του διαλόγου της ενεργητικής ακρόασης ξεκίνησαν σήμερα τ το απόγευμα οι εργασίες της διημερίδας που διοργανώνει δήμος Τρικκαίων και η Ομάδα Εθελοντών, σε συνεργασία με Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμπαράσταση του Συνηγόρου του Παιδιού.

Η σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων είχε ως θέμα «Σχολική Διαμεσολάβηση: Συνάντηση του περισσότερου που μας ενώνει από το λιγότερο που μας χωρίζει» και τέθηκε στο επίκεντρο η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στο σχολείο.

Για την Σχολική Διαμεσολάβηση: Πρακτικές εφαρμογής του θεσμού στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε η Δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης κα. Δήμητρα Β. Μουσιώλη, ενώ ο κ. Γιώργος Μόσχος Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στάθηκε στο ρόλο του Συνηγόρου στη Σχολική Διαμεσολάβηση. Στη συνέχεια, η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Δ.Δ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης κα. Χριστίνα Χρηστίδου αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός προγράμματος διαμεσολάβησης στο σχολείο, ενώ η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων κα. Μαρία Κωτσέλη μίλησε με θέμα «Ταξιδεύοντας με τη Διαμεσολάβηση σε ένα σχολείο χωρίς βία: 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, 2011-2016».

Τέλος, η τ. Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου, κα. Αγγελική Γιαννάτου αναφέρθηκε στα δέκα χρόνια εφαρμογής της Διαμεσολάβησης Ομοτίμων ως τρόπου ειρηνικής επίλυσης των σχολικών διαφορών.

Όπως προαναφέρθηκε, στόχος της διημερίδας είναι η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και κυρίως, τα συμπεράσματα που θα καταγραφούν, να αποτελέσουν και μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των περιστατικών.