Κυριακή 05.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

”Ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στη β. Ιταλία…με το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων”

24.02.2016

ΜΙΛΑΝΟ- ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

       Την πέμπτη μέρα αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο μας στο Μπέργαμο για την πανέμορφη και ίσως την πιο γνωστή πόλη της Ιταλίας, το βροχερό Μιλάνο!

Το πρώτο αξιοθέατο που συναντήσαμε ήταν το επιβλητικό κάστρο των Σφόρτσα, με τις εντυπωσιακές πολεμίστρες και τους μεγάλους κήπους! Περπατώντας στον καταπράσινο εσωτερικό του χώρο, είδαμε πολλά αγάλματα, ενώ βγαίνοντας από την πίσω μεριά ανακαλύψαμε ένα πάρκο στο κέντρο του οποίου βρισκόταν ένα μεγάλο συντριβάνι.

Στη συνέχεια περπατήσαμε στον δρόμο προς το Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου, το “Piazza del Duomo”! Οπωσδήποτε κατακτά την κορυφή των πιο ονειρικών γοτθικών εκκλησιών του κόσμου, με τις μικρές αλλά εντυπωσιακές λεπτομέρειες στον εξωτερικό του χώρο χάρη στο πλήθος των αγαλμάτων που στολίζουν κάθε γωνιά του!

Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην συναντήσουμε την περίφημη “Σκάλα του Μιλάνου”, ένα από τα πιο διάσημα οπερατικά θέατρα στον κόσμο, γνωστό και ως “Ο ναός της όπερας”! Παρόλο που δεν είχαμε το χρόνο να επισκεφθούμε το εσωτερικό της όπερας- λόγω οικονομικής και χρονικής πίεσης- και μόνο ο εξωτερικός χώρος της αποζημιώνει κάθε θεατή της. Έπειτα αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το διπλανό πολυκατάστημα των εννέα ορόφων προκειμένου να ξεκουραστούμε και να πιούμε ένα καφέ με θέα το ονειρεμένο ναό του Ντουόμο!
Τέλος, περπατήσαμε στην σκεπαστή αγορά, το “Vittorio Emanuele”. Στην μεγαλοπρεπή στοά, που στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο γυάλινες θολωτές στοές, η υψηλή αισθητική απαιτεί φυσικά και υψηλές τιμές, με τα πιο γνωστά μαγαζιά, καφετέριες και εστατόρια!
Δυστυχώς η ώρα του γυρισμού έφτασε πιο σύντομα από τον υπολογισμένο χρόνο και κατά συνέπεια αποχαιρετήσαμε το μαγευτικό Μιλάνο γεμάτοι αναμνήσεις, καινούριες εμπειρίες και ταυτόχρονα εικόνες ικανές να μας συντροφεύουν για μια ολόκληρη ζωή… Αναμφισβήτητα αποτέλεσε μια αξέχαστη επίσκεψη για όλους!

Κατερίνα        Κωνσταντινίδη          Γ1′

Ξημέρωσε λοιπόν και η τελευταία μέρα της παραμονής μας στην Ιταλία, αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο του Μπέργκαμο. Οι αποσκευές μας ήταν έτοιμες αποβραδίς καθώς η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη σχετικά νωρίς. Πήραμε το πρωινό μας, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο που θα μας μετέφερε στο αεροδρόμιο και κοιτάζοντας από τα παράθυρα προσπαθήσαμε να κρατήσουμε στο μυαλό μας κάποιες πρόχειρες αλλά συνάμα πανέμορφες εικόνες της γραφικής πόλης, στης οποίας τα σοκάκια δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο να περιηγηθούμε. Η ώρα κύλησε γρήγορα -λογικό όταν είσαι με φίλους και περνάς καλά- και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε πάνω από τα σύννεφα, απολαμβάνοντας αυτή τη φορά την πτήση σε όλο της το μεγαλείο, καθώς το φώς του ήλιου μας επέτρεπε να διακρίνουμε από ψηλά το ανάγλυφο των δύο χωρών.

Πατώντας μετά από κάποιες ώρες στα πάτρια εδάφη τα συναισθήματά μας ήταν ανάμικτα, όπως άλλωστε συμβαίνει στο τέλος κάθε ωραίου πράγματος: ικανοποίηση για όσα είχαμε γνωρίσει και θαυμάσει, ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον των Ιταλών φίλων μας, ανακούφιση που το ταξίδι μας κύλησε χωρίς προβλήματα, αλλά συνάμα λύπη και νοσταλγία που το όνειρο τελείωσε και επιστρέφαμε στη ρουτίνα μας, στο καθημερινό διάβασμα.

Ο απολογισμός της εκδρομής μας σε νούμερα: 1 χώρα, 4 (ή 5 αν θέλετε) πόλεις, 6 ημέρες, 23 ‘Έλληνες, δεκάδες νέες φιλίες, εκατοντάδες όμορφα μέρη, χιλιάδες φωτογραφίες, αμέτρητες αναμνήσεις! Όλα αυτά θα τα κρατήσουμε σφιχτά μέσα μας, στο μυαλό και την καρδιά μας , μαζί και με τη ρήση ότι «όταν κάτι καλό τελειώνει, κάτι καλύτερο πάντα αρχίζει», ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα έχουμε την τύχη να ζήσουμε μια ανάλογη εμπειρία. Προς το παρόν όμως ένα είναι το θέμα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας: Πανελλήνιες 2016! Καλή επιτυχία σε όλους μας!

Κατερίνα Γκότσιου, Γ’1

Θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων και τη διεύθυνση του σχολείου μας για την έγκριση της επίσκεψης και για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια καθώς και τις αγαπημένες μας καθηγήτριες συνοδούς που καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν δίπλα μας και κατάφεραν να φέρουν σε πέρας αυτή την πραγματικά δύσκολη αποστολή με απόλυτη επιτυχία.

Τέλος, το 3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων ”Οδυσσέας Ελύτης” θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που με τις χορηγίες τους υποστήριξαν ενεργά τη λαχειοφόρο των παιδιών που συμμετείχαν στην παραπάνω εκπαιδευτική επίσκεψη στη Β. Ιταλία. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους:

Tom2, Σαράφης, Ρεπορτάζ, Donna, Gravity, Top 2 Toe, Cult, Passarela, Pronto Moda, Kidom, Verde, One, Alexi Andriotti, Noize, Φίλιος, Σωμόν, Μπούκας, Φαίδρα, Body Talk, L&G χειροποίητο κόσμημα, Beauty Store, Maq, Refan, Parfum de Paradis, Φαρμακείο Σοφία Κ. Τσαγκούλη, Pink Woman, Πελίγκος, Κουτσάγιας, Vicko, Ξενόγλωσσο, Τσιλινίδα, Τσιοπελάκος, Πανουργιάς, Μαγικές Δημιουργίες, Adriana Coiffure, Χ.O.T., T.D.A., Χριστίνα Ζαμζάρα, Gallery de Beaute, Battle net 3D, Μπαρμπανικόλας, Της Κακομοίρας, Κιμωλία, Πείνασες-Έφαγες, F1, Οδός Κρέπας, Μποέμ, Φύλλο και μεράκι, Διαλεχτό, 1 και κάτι, Νάκας, Φώτης, Βουτσελάς, Libro.

Η παιδαγωγική ομάδα:

1.Αδάμου Μαριλία                                               Σαμαρά Μαρία

2.Βαγενά Δέσποινα                                           Φέρνες Ρουσιαμάνη Κριστίν

3.Βράκα Νικολέτα                                                Βαργιάμη Δήμητρα

4.Γκάζα Μαρία

5.Γκότσιου Αικατερίνη

6.Γκούτσια Χριστίνα

7.Ζαραμπούκα Βασιλική Ειρήνη

  1. Θεοδώρου Καλλιόπη

9.Καναβού Όλγα

10.Κουτσάγια Παναγιώτα

11.Κωνσταντινίδη Αικατερίνη

12.Κρίτσα Αλίκη

13.Χορνόβα Ιωάννα

14.Γκαμπράνα Μυρτώ

15.Αντωνίου Μαρία-Αννα

16.Ζωγράφος Κονσταντίνος

17.Λιάκος Νικόλαος

18.Νταούλα Βάγια

19.Σπανιάς Γιώργιος

20.Μεσημέρτση Αικατερίνη