Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ντόναλντ Τουσκ: «Η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα»

03.03.2016

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της Ε.Ε. για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

«Η Ε.Ε. φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην άρνηση κρατών-μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, δηλαδή της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές.

Ντόναλντ Τουσκ - Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Τουσκ συμφωνήθηκε η ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και την πολύ καλή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι κομμάτι της Σένγκεν και της Ε.Ε. και θα παραμείνει.

Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διχόνοιες μεταξύ των κρατών-μελών και υπογράμμισε ότι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο πνεύμα αλληλεγγύης.

«Η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της», πρόσθεσε και τόνισε ότι προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων και είπε ότι πρέπει η Ε.Ε. να ενεργήσει αποφασιστικά, ενώ σημείωσε ότι ειδικά στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη με τη συνεχή ροή μεταναστών και προσφύγων και γι’ αυτό θα ταξιδέψει άμεσα στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε έκκληση προς όλους τους πιθανούς μετανάστες να μην έρθουν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, να μην πιστέψουν τους διακινητές, γιατί η Ελλάδα δεν θα είναι μια χώρα transit.

Πηγή: efsyn.gr