Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρουσιάζεται το Σάββατο στο Αέρινο το νέο cd του Χρήστου Ντάγκαλα

27.10.2015

Μια αρμοδεσιά πολιτισμού χωρίς τέλος κι αρχή έχουν, η μουσική, οι στίχοι, οι λαϊκοί δημιουργοί, οι παραδοσιακές μουσικές παρέες που τα μεταφέρουν, από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα και μ’ αυτόν τον τρόπο τρυπούν τον χρόνο και μας συντροφεύουν στη χαρά, στη λύπη, στα γλέντια, στο θάνατο, στον ρυθμό του χορού, εδώ, στον όμορφο τόπο των Γρεβενών. Αυτή η θαυμαστή βουνίσια αχειροποίητη ομορφιά που είναι όλο καρδιά και ζωή, μετουσιώνεται σε μουσική, παίρνει τη φωνή του Χρήστου Ντάγκαλα και με τον ανασασμό του αποβροχάρη αέρα ξεχύνεται από την κορυφή της Μόσιας, λούζεται στα νερά του Κρεμαστού Νερού στη Βάλια Κίρνα, και κουβαλώντας άρωμα από το ατρύγητο θυμάρι, δροσιά της αγριομέντας, ανήμερα της Αγιά Παρασκευής, περνάει πάνω από το Περιβόλι, εκεί στην απλωσιά του Κίνικ, όπου, ένας τεράστιος χρωματιστός ανθρώπινος κύκλος κι’ ο τελετουργικός τρανός χορός Κίνικ (Κόρλου ντι λα Κίνικ) καλά κρατεί….
Με αυτά τα λόγια περιγράφεται η νέα δουλειά του Χρήστου Ντάγκαλα που είναι μια Διπλή Έκδοση: Βιβλίο + Cd με τίτλο «Απόψε στ’ όνειρό μου». Την παραγωγή έχει
ο Σεβίλογλου Μάκης-Caspar Falke. Η όλη δουλειά θα παρουσιαστεί το Σάββατο στις 22.00  στο «Αέρινο» στην Καλαμπάκα από τους Μάκη Σεβίλογλου, Γιώργο Σαββανάκη, Θανάση Βλάχο και Χρήστο Κοντό.

Τραγουδάνε: Χρήστος Ντάγκαλας. Φιλική συμμετοχή – Μάκης Σεβίλογλου στα τραγούδια «Ζιάκας» κι «Απόψε στ’ όνειρό μου».
Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Δανίτσας – κλαρίνο, Ζήσης Κασιάρας – βιολί
Αλέξανδρος Σωτήρχος – λαούτο, Γιάννης Αντωνίου ακουστική κιθάρα – λαουτοκίθαρο στο οργανικό “Ντράφτσα”, Μάκης Σεβίλογλου – λαουτοκίθαρο στο τραγούδι “Απόψε στο ‘νειρό μου”, Μιχάλης Μπακάλης – Ηπειρώτικο ντέφι
Δημήτρης Κίτσιος – κοντραμπάσο, Φιλική συμμετοχή – Δημήτρης Μπουζιαλής – κλαρίνο στο τραγούδι “Ντράφτσα”.
Ο Χρήστος Ντάγκαλας γεννήθηκε στο χωριό Ιτέα του νομού Γρεβενών, το 1950. Ο αδερφός της μητέρας του, Δημήτριος Γιαννούλας, ήταν αυτός που πρώτος τον μύησε στον κόσμο της μουσικής, ενώ πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο κλαρινίστας Γιώργος Τζάτζος από το χωριό Κνίδη. Σε μικρή ηλικία, λίγο μετά το δημοτικό, πήγε στα Γρεβενά αποφασισμένος να γίνει μουσικός.

Έμαθε λαούτο και με τον καιρό καλλιέργησε τη φωνή του και καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τραγουδιστές του δημοτικού τραγουδιού της περιοχής Γρεβενών. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην περιοχή Γρεβενών αλλά και στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει δουλέψει και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Αμερική, Ισραήλ) ψυχαγωγώντας τους Έλληνες ομογενείς. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού, όπως τον Αλέκο Κιτσάκη, το Στέλιο Μπέλλο, τη Φιλιώ Πυργάκη, τη Σοφία Κολλητήρη. Επίσης δούλεψε μαζί με πολλούς από τους «μεγάλους» καλλιτέχνες των Γρεβενών όπως τον Γιώργο Αδάμο, τον Βαγγέλάκο Κασιάρα, τον Σάκη Φασούλα, τον Βαγγελάκο Γκιουλέκα, τον Ζήση Κασιάρα, τον Γιώργο Στάμο, τον Κώστα Τσιοτίκα, τον Αποστόλη Κασιάρα, τον Κώστα Ζέρβα, τον Τάκη Τζήμα, τον Γιάννη Μπούκο , τον Δημήτρη Μπουζιαλή. Κυρίως βέβαια συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον σπουδαίο δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Γκιουλέκα.

Έχει ηχογραφήσει αρκετούς δίσκους και εκατοντάδες τραγούδια και συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε όλη τη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Πίνδο. Μία πηγαία, ξύλινη φωνή, με ιδιαίτερα γυρίσματα, που έχει καθιερωθεί στην περιοχή και χαίρει τον θαυμασμό και την εκτίμηση των ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση.