Παρασκευή 26.02.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

08.02.2020 /

Από τις πρώτες μέρες κιόλας της κυβέρνησης, άρχισαν να αποκτούν σάρκα και οστά οι προεκλογικές δεσμεύσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία.

Στην αρχή η απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, μετά ο Ιατρικός Τουρισμός, αρχής γενομένης από το Παν/κό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, πρόσφατα η εντολή του Υπ. Υγείας προς τον Διοηκητή της 5ης ΥΠΕ για μετατροπή του οργανισμού του Παν/κού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και έπεται η συνέχεια.

Επί σειρά ετών, οι πολίτες αυτής της χώρας φορολογήθηκαν αδρά και άντεξαν οικονομικές επιπτώσεις για να στηρίξουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να απολαύσουν κάποτε τη δωρεάν ποιοτική παροχή υγείας.
Σήμερα αισθάνονται ότι αυτό το “κάποτε” δε θα ‘ρθει ποτέ.

Την ίδια υπομονή και αντοχή έδειξαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κλειδώνοντας στα χρονοντούλαπα δίκαιες και νόμιμες διεκδικήσεις.
Η ένταξη στα ΒΑΕ, οι προσλήψεις προσωπικού, η ικανοποιητική αμοιβή, οι υγιείς συνθήκες εργασίας θυσιάστηκαν στο βωμό των κτηριακών υποδομών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη υψηλών υπηρεσιών υγείας.

Και αντί για δικαίωση και επιβράβευση των πολιτών, η απόφαση της συνδιαχείρησης της δημόσιας περιουσίας του ΕΣΥ με ιδιώτες και με κριτήρια επιχείρησης Α.Ε. οδηγεί σε αποκλεισμό της ισότιμης παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και τη δημιουργία βαθμίδων ανάλογου βαλάντιου.

Όσο για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ η κατάργηση κάθε οργανικής θέσης δημόσιου τομέα και η μετατροπή της σε ιδιωτικού τομέα σημαίνει απόλυση του εργαζόμενου.

Με το «πιλοτικό» πρόγραμμα σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε 3 νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχει αναγγελθεί, η κυβέρνηση προωθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και δημιουργεί ανασφάλεια όχι μόνο στους πολίτες για την υγεία τους αλλά και στους εργαζόμενους για το μέλλον της εργασίας τους.

Οι πολίτες απαιτούν το συνταγματικό τους δικαίωμα στη δημόσια παροχή ισότιμων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.

Οι κοινωνικοί φορείς και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δε παραδίδουν στους ιδιώτες τη συνδιαχείρηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας.

Ματίνα Κούκια

Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ