Σάββατο 18.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Έτοιμο για… λουκέτο και το ακτινολογικό στο νοσοκομείο

01.08.2016

Λύσεις από κοινού με την Καρδίτσα φαίνεται τελικά πως αναζητήσουν για το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Τρικάλων λόγω έλλειψης προσωπικού, το οποίο σύμφωνα με τους εργαζομένους υπολειτουργεί, ενώ όπως έλεγαν στον «Ε.Π.» εργαζόμενοι σε αυτό, δουλεύουν όσες βάρδιες μπορούν… βιολογικά να αντέξουν πλέον. «Και δικό μας ιατρείο να ήταν θα το είχαμε κλείσει», ήταν η χαρακτηριστική φράση. Το θέμα έφερε στη βουλή το ΚΚΕ, όμως ακόμη καμιά κίνηση δεν έχει γίνει ώστε στελεχωθούν τα τμήματα.
Η ερώτηση

Στην ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη και Κώστα Στεργίου προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «την λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων», αναφέρονται τα εξής:
«Σε κατάσταση οριακής λειτουργίας βρίσκεται το Ακτινολογικό εργαστήριο του Γ.Ν. Τρικάλων που αναγκάζεται να λειτουργήσει μέσω θερινής περιόδου με προσωπικό ασφαλείας δηλ. ένας εργαζόμενος ανά βάρδια. Στο τμήμα του Αξονικού Τομογράφου υπάρχουν απογευματινές και βραδινές βάρδιες που διακόπτεται η λειτουργία του Αξονικού, γιατί δεν καλύπτονται με προσωπικό σε κάθε βάρδια, λόγο έλλειψης τεχνολογικού προσωπικού.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, με βάση το ΦΕΚ 1230/11-04-2012 Τεύχος Δεύτερο, για το Γ. Ν. Τρικάλων.
•    Για Τ.Ε. Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, σε σύνολο 17 Οργανικών θέσεων, υπηρετούν 8 μόνιμοι και παραμένουν 9 κενές θέσεις.
•    Για Δ.Ε. Χειριστών Ιατρικών Συσκευών, σε σύνολο 13 Οργανικών θέσεων, υπηρετούν 6 μόνιμοι και παραμένουν 6 κενές θέσεις.
•    Για Δ.Ε. Χειριστών Ιατρικών Μηχανημάτων, σε σύνολο 2 Οργανικών θέσεων όπου παραμένουν και οι 2 κενές θέσεις.
Για την κάλυψη αυτών των αναγκών,  γίνεται μετακίνηση προσωπικού από τα 3 Κ.Υ. του νομού προς το νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες οι αντίστοιχες Περιφέρειες του νομού με κλειστά τα Ακτινολογικά τμήματα. Ταυτόχρονα σε κάθε βάρδια που δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος,  ασθενείς που χρήζουν Αξονικής, τα Επείγοντα περιστατικά καθώς και ασθενείς από τις περιφέρειες των Κ.Υ.(που δεν λειτουργούν τα ακτινολογικά εργαστήρια), να μετακινούνται σε γειτονικούς νομούς ή στον Ιδιωτικό τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ταλαιπωρία όσο και για την ασφάλεια των ασθενών.
Η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση την οποίο έχουν περιέλθει οι δημόσιες μονάδες υγείας είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της εξοικονόμησης κρατικών κονδυλίων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων (και στο χώρο της υγείας), θυσιάζεται το δικαίωμα του ελληνικού λαού σε δωρεάν, δημόσιες υπηρεσίες υγείας που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να στελεχωθούν τα συγκεκριμένα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό».

Απάντηση με… καρφιά στο ΚΚΕ

Στο μεταξύ σε επιστολή που ανήρτησε το trikalanews από τους «εναπομείναντες ως προσωπικό στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου» αναφέρετε:

«Σχετικά με την ερώτηση που κατατέθηκε για το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του ΓΝ Τρικάλων από βουλευτές του ΚΚΕ είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής διευκρινήσεις:
Αρχικά το τμήμα δεν λειτουργεί οριακά, απλά υπολειτουργεί και κάποιες βάρδιες δεν λειτουργεί καθόλου λόγω τραγικότατης έλλειψης προσωπικού, απόρροια της κατάστασης των τελευταίων χρόνων. (11 αποχωρήσεις κυρίως λόγω συνταξιοδότησης και …μηδέν  προσλήψεις).
Επιπλέον στο κείμενο που κοινοποιήθηκε από τους βουλευτές, κ.κ. Λαμπρούλη και Στεργίου, ο αριθμός των υπηρετούντων τεχνολόγων είναι λανθασμένος. Αναφέρονται 8 μόνιμοι υπάλληλοι Τ.Ε Ραδιολογίας- ακτινολογίας ενώ είναι μόλις 4. Συμπεριλήφθησαν  λοιπόν και αυτοί που είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία (π.χ λόγω συνυπηρέτησης με σύζυγο) αλλά και αυτός που είναι αποσπασμένος σε γραφεία του ΚΚΕ.
Ναι (!) , το ΚΚΕ θέτει ερώτημα προς τον υπουργό (και καλά κάνει κατά τα άλλα) για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, την στιγμή που δεσμεύει τεχνολόγο σε αλλότρια καθήκοντα, και επιπλέον τον συμπεριλαμβάνει- τον καταμετρά ως προσωπικό που υπηρετεί στο νοσοκομείο αν και έχει να εργαστεί εκεί 6 χρόνια τουλάχιστον».

Χ.Κ.