Κυριακή 24.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νίκος Παπανδρέου “Το ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει αυτόνομο”

26.03.2019

Τους στόχους και την λογική με την οποία μπήκε στη μάχη των Ευρωεκλογών αναλύει ο συγγραφέας, οικονομολόγος και πολιτικός Νίκος Παπανδρέου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τους καιρούς δύσκολους και τονίζει πως θα πρέπει όλοι να συμμετέχουν στη μάχη.

Ο ίδιος είναι ξεκάθαρος στα περί συνεργασιών: «Αν το ΠΑΣΟΚ πάει με άλλο κόμμα τελείωσε, άρα θα πάει αυτόνομη πορεία και μπορεί να φτιάξει διψήφιο αριθμό που όσο παράλογο και να ακούγεται, αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος», τονίζει και μάλιστα με έμφαση.

Στα περί ηγεσίας του κεντροαριστερού χώρου από τον ίδιο τονίζει: «Είμαι άνθρωπος που θέλω  να υπηρετήσω δεν έχω βλέψεις προέδρου».

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 

Μεγάλο το διακύβευμα για σας.

Ναι είναι κρίσιμη ιστορική στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη και όποιος αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει κάτι, είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

Ο Γιώργος υποψήφιος στην Αχαϊα, εσείς στην  Ευρωβουλή, είναι ένα μεγάλο στοίχημα και το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι τέτοιο που θα σας φέρει πολύ – πολύ μπροστά;

Είναι μεγάλο διακύβευμα, μακάρι να κατορθώσουμε κάτι, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και ένα άτομο ή μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει κάτι μόνη της, γιατί στο παγκόσμιο σύστημα είναι δύσκολο. Η προσπάθεια είναι ομαδική.

Σας παρακολουθώ όσον αφορά τις οικονομικές σας αναλύσεις κατά καιρούς και διατυπώνετε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης. Ποιες είναι αυτές;

Υπάρχει ενδιαφέρον για σύγκλιση! Ο Μακρόν έκανε εμπνευσμένη ομιλία στο διαδίκτυο για την Ευρώπη που λέγεται «Αναγέννηση» της Ευρώπης και έχει προτάσεις με τις οποίες συμφωνώ. Πρέπει να υπάρχει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για να κάνουμε quick start, ένα είδος master plan που δεν άρεσε στην συντηρητική  πλειοψηφία διότι είναι σαν μια παρέμβαση του κράτους, όπου το κράτος κάνει δημόσιες επενδύσεις για να βάλει την οικονομία μπροστά. Άλλα πράγματα που συζητάνε και οι Γερμανοί είναι ένα κοινό ταμείο για την ανεργία, το οποίο δεν θα είναι το ίδιο για όλες τις χώρες, αλλά θα είναι σταθμισμένο με το ΑΕΠ της χώρας και θα υπάρχει κάποια εγγύηση. Ακόμη ένα θέμα που αφορά τον κόσμο αλλά και εμένα είναι το σημαντικό θέμα των προσφύγων, ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ώστε όταν έρχονται διάφορα στα σύνορα ειδικά στα δικά μας να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός γιατί ο δικός μας με αυτή την κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Γενικά λοιπόν μεγάλες επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία είναι μερικές από τις προτάσεις και τέλος να προσθέσω το ευρωπαϊκό διαβατήριο που ενδιαφέρει και τα Τρίκαλα, δηλαδή προϊόντα που δεν είναι από την Ευρώπη να έχουν κάποιους κανόνες εργασίας, υγείας, περιβάλλοντος και ίσως κοινωνικής ασφάλισης στους εργάτες σε άλλες χώρες όπως η Ασία, για να μην εισάγονται τόσο φθηνά, κάτι που συμβαίνει επειδή δεν έχουν τους ίδιους κανόνες με την Ευρώπη.

Το άνοιγμα που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παντού φαίνεται ότι κόστισε πολύ σε άλλα θέματα, ενώ είναι και προοδευτικό γιατί εάν εφαρμόσουμε κάποιους κανόνες θα αναγκαστούν και εκείνοι να κοιτάξουν το περιβάλλον για να έρθουν στην Ευρώπη. Επομένως το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο είναι η στιγμή που πρέπει να ,μπει στην ατζέντα.

Θα περάσει όμως αυτή η πρόταση, δεδομένου ότι και ο Μακρόν έχει τα δικά του προβλήματα στη χώρα;

Εντελώς γιατί εκεί δεν είχε την κοινωνική ευαισθησία, έβαλε ένα φόρο για το περιβάλλον στη βενζίνη και ήταν η φωτιά που άναψε, δεν ήταν μόνο αυτό γιατί η αύξηση στους φόρους , έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, η πρόταση ήταν σωστή αλλά ο τρόπος όχι γιατί το αποτέλεσμα ήταν να φορολογηθούν οι φτωχοί και όχι οι πλούσιοι.

Τι συμβαίνει με την φορολόγηση στην Ελλάδα; Υπάρχει απίστευτη φορολόγηση, αλλιώς ξεκινήσαμε και αλλιώς καταλήξαμε

Ο ιδιωτικό τομέας είναι καταπιεσμένος, πρέπει να σαι ήρωας για να τα καταφέρεις. Ήμουν λίγο πιο ψηλά στον Συνεταιρισμό Πίνδου, που είναι πετυχημένος Συνεταιρισμός για κτηνοτρόφους και κοτόπουλα με τζίρο 280 εκατομμύρια με καινούρια προϊόντα, αλλά ο αγρότης που συμμετέχει στον Συνεταιρισμό δίνει το 80% του εισοδήματος στο κράτος. Οι υψηλοί φόροι δεν είναι ούτε της Τρόϊκα ούτε του ΔΝΤ , αλλά του κράτους που πρέπει να καλύψει τα χρωστούμενα. Οι μεγάλοι φόροι, το εισόδημα που δηλώνεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες έπεσε κατά 1,2 δις που μάλλον δεν δηλώθηκαν, διότι στον ιδιωτικό τομέα έχουν γίνει όλοι λογιστές του εαυτού τους. Η υπερφορολόγηση είναι επιλογή της κυβέρνησης , νοοτροπία ιδιοληπτική της κυβέρνησης που φορτώνει τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αν μειωθούν οι φόροι θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα. Η Ευρώπη πρέπει να ανεβάσει ή να φέρει ισοτιμία του 10% κέρδους όπως στην Βουλγαρία.

Είπατε να επιστρέψει ο ήλιος στο ΠΑΣΟΚ. Να ξανά βαφτιστεί ΚΙΝΑΛ και να γίνει ΠΑΣΟΚ;

Αυτό είναι ωραίο. Στο συνέδριο θα αποφασιστεί το τελικό σύνθημα που σίγουρα θα επιστραφούν τα παραδοσιακά σύμβολα στο κόμμα, αλλά θα δούμε τι θα γίνει. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος θέλει το ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ λέει ο κόσμος χωρίς ωστόσο να έχει την παλιά δύναμη.

Συζητώντας με ένα παλιό μέλος του ΠαΣοΚ μου είπε γιατί να ψηφίσω ΚΙΝΑΛ; Ψήφισα Βενιζέλο μου βγήκε ο Σαμαράς, τώρα να μου βγει ο Μητσοτάκης;

Έχετε απόλυτο δίκιο γι’ αυτό επιμένουμε ότι θα έχουμε αυτόνομη πορεία. Αν το πάρετε και εντελώς κυνικά, έχει νόημα να ξανακάνουμε συνεργασίες; Βέβαια ήταν διαφορετική τότε η εποχή, τώρα δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες . Αν το ΠΑΣΟΚ πάει με άλλο κόμμα τελείωσε, άρα θα πάει αυτόνομη πορεία και μπορεί να φτιάξει διψήφιο αριθμό που όσο παράλογο και να ακούγεται, αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος. Αυτόνομη πορεία σημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να τα βρουν όπως έκαναν το ’89 και νομίζω ότι τα έχουν βρει και τώρα, αν και το αρνούνται και εν τέλει έχουν την ευθύνη να φέρουν τα πράγματα στα ίσια.

Θα είστε ο επόμενος ηγέτης του κεντροαριστερού χώρου;

Εγώ πάω για την Ευρωβουλή. Είναι σαν κοπλιμέντο αυτό που λέτε, αλλά από το 2009 μετά από κάποια μέτρηση υπάρχουν 96 πρόεδροι κομμάτων. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ήδη άλλος ένας τώρα. Στην Ελλάδα έχουμε τάση να είμαστε όλοι πρόεδροι. Μπορείς να προσφέρεις με πολλούς τρόπους. Είμαι άνθρωπος που θέλω  να υπηρετήσω δεν έχω βλέψεις προέδρου.

Η επόμενη επίσκεψη στα Τρίκαλα θα γίνει στις επόμενες εκλογές, όπως συνηθίζεται από πολιτικούς;

Θέλω να είμαι συνεπής! Ελπίζω να μπω στην επιτροπή με τα αγροτικά την ΚΑΠ, είναι κάτι που δεν είχε Έλληνες τα τελευταία δέκα χρόνια, πρέπει να δώσω μάχη για να μπω εκεί γιατί πιστεύω πολύ στην επαρχία και τα αγροτικά προϊόντα. Ένα από αυτά είναι το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο και το άλλο το θέμα των επιδοτήσεων  στον αγροτικό τομέα όπου τα πράγματα δεν  είναι καλά και δεν έχουμε την φωνή ενός Έλληνα, ώστε να τα βρούμε και με τους άλλους. Σε περίπτωση που έρθω ξανά μετά τις εκλογές ελπίζω να εκπροσωπήσω και την επαρχία με την έννοια των αγροτικών προϊόντων και τα προβλήματα εκεί, κάτι που είναι δύσκολο γιατί η Ευρώπη είναι μεγάλη αλλά πρέπει και εμείς να έχουμε φωνή εκεί.

Πότε έχετε προγραμματίσει την περιοδεία σας Τρίκαλα;

Σύντομα, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια το πότε!

Σε άλλα σημεία της χώρας συναντήσατε νέα άτομα που ψάχνουν από κάπου να στηριχθούν και είναι στον πρωτογενή τομέα, όπου έχουν επενδύσει και έχουν καταχρεωθεί…

Εάν μπορούν να πάνε στο σύγχρονο smart farming, στη νοοτροπία των Ολλανδών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουμε Ολλανδοί. Έχουμε μικρό κλήρο, άρα χρειαζόμαστε σύγχρονες τεχνολογίες. Σε ομιλίες μου μάλιστα με άτομα στο Ισραήλ μια μικρή χώρα, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι εάν εκείνοι είχαν τα δικά μας νερά και τα έφορα μέρη θα είχαν πολλαπλάσια αποτελέσματα. Άρα λοιπόν πρέπει να κάνουμε κάτι για να υπάρξει βελτίωση, οι νέοι να φέρουν νέες ιδέες, διότι ο γεωπόνος δεν είναι γιατρός. Ο γεωπόνος ή ο ειδικευόμενος προτείνει καινούρια προϊόντα και τη διαχείρισή τους είτε με το ρεύμα-άλλο τεράστιο πρόβλημα- είτε με την διαχείριση του νερού.