Παρασκευή 12.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
31.07.2021 /

Η γραφή είναι τέχνη κι όχι επιστήμη

Όταν γράφουμε, χρησιμοποιούμε αυτό που λέμε κοινό νου, χωρίς υπερβολές και υπερβολικό αριθμό λέξεων. Η οικονομία στον λόγο φανερώνει γνώση του θέματος για το οποίο γράφουμε ενώ η φλυαρία το αντίθετο. Αναρωτιόμαστε αν αυτό που γράφουμε μεταφέρει στον αναγνώστη το μήνυμα που θέλουμε, αν τον πείθει, αν κρατάει το ενδιαφέρον του, αν βρίσκει τον εαυτό του μέσα στο κείμενο, αν η ανάγνωσή είναι ελκυστική. Αποφεύγουμε τη χρήση του «δηλαδή» και τις επιτηδευμένες λέξεις που μας είναι ξένες. Ψάχνουμε τις «δικές μας» λέξεις κι ας είναι αυτό το ψάξιμο επίπονο. Δεν πτοούμαστε. Κάποια στιγμή θα βρούμε τις λέξεις τις κατάλληλες, κι αυτές θα είναι οι λέξεις απλές, έλεγε ο Τζακ Κέρουακ.

Ο «Ενεργός Πολίτης», στην προσπάθειά του να καλύψει ένα τοπικό «πολιτιστικό κενό», ανοίγει μια επιφυλλίδα με το όνομα «Λογοτεχνικές Ανάσες», στην οποία δίνει βήμα σε επίδοξους (κυρίως), αλλά και φτασμένους Τρικαλινούς – κατά προτίμηση – λογοτέχνες να παρουσιάσουν έργα τους. Στόχος η παροχή κινήτρων και η παρακίνηση για τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων. Η θεματολογία είναι ελεύθερη. Το κάθε μικροδιήγημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 500 λέξεις και πρέπει να έχει τίτλο. Τα κείμενα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση nikolakisman@gmail.com αναφέροντας την ιδιότητα-επάγγελμα του συγγραφέα και επισυνάπτοντας (προαιρετικά) μια φωτογραφία πορτρέτο.
Την επιμέλεια της λογοτεχνικής επιφυλλίδας έχει ο Νίκος Μάντζιος, μαθηματικός, ειδικός παιδαγωγός, συγγραφέας και δάσκαλος της δημιουργικής γραφής.

[fbcomments]