Παρασκευή 12.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
02.08.2021 /

Πώς να αποφύγουμε το «πώς» της γραφής

Η καταγραφή και η κοινοποίηση μέσω της γραφής σκέψεων, προϋποθέτει την παραγωγή και την καλή οργάνωσή τους, διαδικασία η οποία κρίνεται άκρως δημιουργική και απαραίτητη σε κάθε αρχάριο συγγραφέα. Αν μέσω της μελέτης και της προσέγγισης λογοτεχνικών κειμένων, στραφεί κυρίως στο «πώς» της γραφής και προσπαθήσει να υιοθετήσει τεχνικές κατασκευής συγκεκριμένων μορφών που του φαίνονται ελκυστικές, τότε είναι πολύ πιθανόν να αναπαράγει τεχνικά άρτια κείμενα, αλλά καθόλου πρωτότυπα (που συγγραφικά είναι και το ζητούμενο).

Αν ο αρχάριος λογοτέχνης επικεντρώσει την προσοχή του στο «πώς» του γραπτού λόγου και τα μόνα προβλήματα που τον απασχολούν είναι αυτά της γραμματικής και του συντακτικού, τότε θα γίνει ένας θαυμάσιος γραφέας. Αν αντίθετα, αφοσιωθεί στη γέννηση και την οργάνωση των ιδεών, στην πρωτοτυπία και στην κατάλληλη χρήση των λέξεων για την καταγραφή τους, τότε θα γίνει ένας θαυμάσιος συγγραφέας.

Ο «Ενεργός Πολίτης», στην προσπάθειά του να καλύψει ένα τοπικό «πολιτιστικό κενό», ανοίγει μια επιφυλλίδα με το όνομα «Λογοτεχνικές Ανάσες», στην οποία δίνει βήμα σε επίδοξους (κυρίως), αλλά και φτασμένους Τρικαλινούς – κατά προτίμηση – λογοτέχνες να παρουσιάσουν έργα τους. Στόχος η παροχή κινήτρων και η παρακίνηση για τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων. Η θεματολογία είναι ελεύθερη. Το κάθε μικροδιήγημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 500 λέξεις και πρέπει να έχει τίτλο. Τα κείμενα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση nikolakisman@gmail.com αναφέροντας την ιδιότητα-επάγγελμα του συγγραφέα και επισυνάπτοντας (προαιρετικά) μια φωτογραφία πορτρέτο.
Την επιμέλεια της λογοτεχνικής επιφυλλίδας έχει ο Νίκος Μάντζιος, μαθηματικός, ειδικός παιδαγωγός, συγγραφέας και δάσκαλος της δημιουργικής γραφής.

[fbcomments]