Πέμπτη 07.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νικόλαος Μερτζιώτης: Νέες τεχνολογίες για την εξάχνωση του προστάτη από τον

03.04.2019

Την τελευταία δεκαετία η χειρουργική του προστάτη έχει αλλάξει άρδην από επεμβατική σε ελάχιστα επεμβατική με την είσοδο των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν την εξάχνωση για την αντιμετώπιση είτε της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, είτε του καρκίνου του προστάτη. Αυτό στη πράξη μεταφράζεται σε μικρότερο χρόνο χειρουργείου μικρή έως καθόλου παραμονή στο Νοσοκομείο και φυσικά ταχύτατη αποθεραπεία.

Η εξάχνωση είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιεί τη θερμότητα για να καταστρέψει τον  προστατικό ιστό που στη περίπτωση της καλοήθους υπερπλασίας γίνεται δια μέσω της λεγόμενης πλασμαεξάχνωσης ενώ στη περίπτωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται δια μέσω της φωτοεξάχνωσης με laser.

Οι δύο κύριες αυτές παθήσεις του προστάτη που προσβάλλουν άνδρες κατά κύριο λόγο από την ηλικία των 45 ετών και πάνω συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα που είναι κοινά. Η συχνουρία (κατά την ημέρα αλλά και την νύχτα) η δυσκολία στην ούρηση, η διακεκομμένη ούρηση, το αίσθημα ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς η κύστη, η ανάγκη να τρέξουμε στη τουαλέτα και η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης είναι μερικά από τα συμπτώματα αυτά.

Η πιο οικονομική μέθοδος, ιδανική ακόμη και για μεγάλους σε μέγεθος καλοήθεις προστάτες είναι η διουρηθρική με φυσιολογικό ορό πλασμαεξάχνωση, η οποία συστήνεται ακόμα και σε ασθενείς που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αναίμακτη και απαιτείται μόνο περιοχική αναισθησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση για την καλοήθη υπερπλασία  δεν έχει καμιά επίπτωση στη στυτική λειτουργία. Ο ασθενής χρειάζεται συνήθως νοσηλεία μόνο για 24 ώρες, ενώ ο καθετήρας παραμένει για λιγότερο από μια ημέρα.

Η εστιακή θεραπεία με φωτοεξάχνωση είναι ο νέος επαναστατικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. Τα τελευταία 25 χρόνια, που καθιερώθηκε η προληπτική εξέταση του PSA, όλο και περισσότεροι άνδρες ανακαλύπτονται με πρώιμο μη επιθετικό χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη. Έχει υπολογισθεί ότι μόνο εννέα στους χίλιους άνδρες θα καταλήξουν από αυτήν την πάθηση. Έτσι, πολλοί ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου, πολλές φορές χωρίς να το χρειάζονται, με τις αναπόφευκτες συνέπειες της ακράτειας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η εστιακή φωτοεξάχνωση είναι μία μέθοδος, η οποία στηρίζεται στην απεικόνιση που συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα. Λαμβάνεται με τη μαγνητική εικόνες του προστάτη, αλλά και της βλάβης (του όγκου), και κατόπιν οι εικόνες αυτές τοποθετούνται στον υπέρηχο που εκτελείται εκείνη τη στιγμή, ενώ με αισθητήρα καθοδηγείται ο γιατρός τρισδιάστατα απευθείας με την ίνα του λέιζερ στην ύποπτη εστία, με απόλυτη ακρίβεια μέσω του δέρματος, χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα του προστάτη. Η τεχνική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλες οι συνήθεις επιπλοκές που εκδηλώνονται στη χειρουργική του καρκίνου του προστάτη. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής φεύγει από την κλινική ύστερα από λίγες ώρες.

Ο Δρ.Μερτζιώτης Νίκος θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Oγκολογικό Συνέδριο  Κεντρικής Ελλάδος 11-13 Aπριλίου 2019, Ξενοδοχείο Larissa Imperial, Λάρισα που διοργανώνεται απο την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική Λάρισας με θέμα “Η εστιακή θεραπεία στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη”. Σημειωτέον οτι ο κ.Μερτζιώτης Χειρουργός Ουρολόγος ,Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών μαζί με την ομάδα του είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα και ένα απο τα πολύ λίγα στον κόσμο  που εφαρμόζει τη μέθοδο της εστιακής θεραπείας με laser απο το 2015 με μεγάλη επιτυχία.
Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα συμμετείχε με την ομάδα του εκπροσωπώντας την Ουρολογική Κλινική Επανορθωτικής & Χειρουργικής Ανδρολογίας του Μetropolitan General στο 11ο Διεθνές Συμπόσιο Εστιακής Θεραπείας και Απεικόνισης στον προστατικό και νεφρικό καρκίνο, στο Κιότο της Ιαπωνίας.
[fbcomments]