Παρασκευή 12.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Νεπάλ

27.04.2015

Κατμαντού, Νεπάλ

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων στο Νεπάλ. Ένας άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια κτιρίου στο Κατμαντού, αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς.

Ήδη έχει ξεπεράσει τους 4.000 και αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι σε ορισμένα χωριά έχει ισοπεδωθεί το 70 – 90% των κτιρίων.

Υπηρεσία αρωγής εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τις 15.000…

Οι πληροφορίες από το επίκεντρο του σεισμού κάνουν λόγο για «ολική ή σχεδόν ολική καταστροφή», αναφέρει ο διευθυντής του Γραφείου Ξένης Βοήθειας σε περίπτωση Καταστροφών.
Οργανώσεις όπως το Save the Children και αξιωματούχοι από το Νεπάλ προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλεισμένα χωριά.
Ο Λεξ Χάσενμπεργκ, επικεφαλής της Care International, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι «οι πληροφορίες από τις γύρω περιοχές μόλις αρχίζουν να φτάνουν. Μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει -η κυβέρνηση έχει κηρύξει 30 από τις 75 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε ο φόβος μου -και εκείνος της διεθνούς κοινότητας- είναι ότι αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ. Και ότι από τους 3.000 για τους οποίους μιλάμε τώρα, να ξεπεράσουμε τους 10.000 ή τους 15.000 (νεκρούς)».
Πάντως, σε επικοινωνία που είχαν αξιωματούχοι με την απομακρυσμένη περιοχή Γκόρκα, ενημερώθηκαν ότι αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μικρότερος από αυτόν που φοβόταν η κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νεκροί αναμένεται να είναι «εκατοντάδες και όχι χιλιάδες».
Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι επιζώντες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων σε 19 περιοχές του Κατμαντού. Ορισμένοι από τους επιζώντες στέλνουν μηνύματα στους διασώστες, οι οποίοι δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να τους βγάλουν.
Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 4.000, σύμφωνα με νεπαλέζους αξιωματούχους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 7.100.
Μεταξύ των νεκρών από τις χιονοστιβάδες στο Έβερεστ είναι και πέντε ξένοι πολίτες. Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι ένα από τα θύματα είναι η Ρενού Φοτεντάρ, μητέρα δύο παιδιών, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν (ένας εργαζόμενος στη Google, ένας γιατρός και ένας κινηματογραφιστής). Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε και ένας Ιάπωνας.
Ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά των δεκάδων εγκλωβισμένων στο Έβερεστ.
Τουλάχιστον 100.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς σπίτι μετά τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων 80 ετών.
Όσοι κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί αναζητούν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους, καθώς η περιοχή συγκλονίζεται από μετασεισμούς.

[fbcomments]