Ο αντιπεριφερειάρχης είπε μάλιστα πως υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένο φορτηγάκι χρώματος ασημί, ο οδηγός του οποίου εθεάθη από κατοίκους να βάζει φωτιά.

«Έχουν κρατηθεί τα στοιχεία του, θα διερευνηθεί» είπε ο κ. Κόκκαλης.

Αναφερόμενος στην φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, και όπου υπάρχει καπνός και κινδυνεύει να γίνει αναζωπύρωση, γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός στην έκτακτη ενημέρωση ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 12 πυρκαγιές μόνο στον Αυλώνα.

Η ενημέρωση από τον Γ.Αρτοποιό

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις σε διάφορες πυρκαγιές στη χώρα μας. Τα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών αντιμετωπίζονται:

  • στην Πάρνηθα, όπου οι ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν 2 νέα μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση των κατοίκων, σχετικά με την πυρκαγιά στις περιοχές, Θρακομακεδόνες, Πανόραμα Μενιδίου, Μπόσκιζα και Αγία Παρασκευή και το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Αγία Παρασκευή. Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Γερμανία και 2 από Σουηδία και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για το συντονισμό τους. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, τις τελευταίες 24 ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές, πριν επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσης, έχει παρατηρηθεί, ότι στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, κάποιοι χρησιμοποιούν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σας γνωρίζουμε ότι, ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας πτήσεων.
  • Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούποληςτης Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα,  56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Στο Δίστομο Βοιωτίας οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία.

Στη μάχη των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, έχουν τραυματιστεί ή έχουν παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα 60 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα Πέμπτη, 24 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, ενώ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική μας ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

Πηγή: skai.gr